InkvisitionenSkepchick-ismSkepticism

Inkvisitionen: Diversitetsproblem

Igår skrev jag om Humanisternas deltagande i Pride, och började då fundera mer på skeptikerrörelsen å sin sida. Jag är förvisso förhållandevis ny i sammanhanget, men det tycks mig som om det ser likadant ut bland skeptiker som bland humanister: Rörelsen består främst av män, oftast äldre sådana, gärna högutbildade, vita och hetero.

Inget ont om äldre vita heteromän! Några av mina bästa vänner är … okej, skämt åsido, ibland kan man känna sig lite utanför, och man möter även på en hel del oförstående inför de unika problem som olika mindre priviligerade grupper stöter på genom livet. Internationellt är detta absolut fallet, vilket diskuterats mycket på bloggar som Skepchick.orgBlagHag med flera. Det blir ofta väldigt inflammerade diskussioner där några individer (vanligtvis män, men inte alltid!) vägrar acceptera att det finns någonting som är fel, som kan förbättras. Vi har sett vissa tendenser till detsamma i svenska sammanhang, men förhoppningsvis kan vi hålla oss sansade i den här tråden!

Denna inkvisition är främst ett försök att få er bland våra läsare som är “annorlunda” på något sätt att berätta om era erfarenheter och funderingar, men alla idéer oavsett ursprung är naturligtvis välkomna! Här diskrimineras ingen. 😉

Har du märkt av diversitetsproblemen inom skeptikerrörelsen och besläktade sammanhang? Är du kvinna, ung, HBTQ, icke-akademiker, icke-etnisk svensk eller på annat sätt en “minoritet” inom skeptikerrörelsen? Har du känt dig utanför p.g.a. detta eller är allt ok? Hur kan vi arbeta för att öka rörelsens diversitet och nå ut till människor vi kanske vanligtvis inte når?

Previous post

Pride - ett privilegium

Next post

Skeptiska snabbisar 13/6

Felicia

Felicia

No Comment

Leave a reply