Skepticism

Vad är väl ett flak på studenten?

Aftonbladet har en artikelserie som handlar om barnfattigdom i Sverige. Ett viktigt ämne att ta upp tycker jag. Idag såg jag en rubrik under barnfattigdomsbannern som mina ögon fastnade på:

Dyrt ta studenten Kostar i snitt 16 000 kr

Ja, DET är fan dyrt. Så mycket håller jag med om. Men kostar? Sedan när är studenten försedd med en prislapp? I krönikan, skriven av Natalia Kazmierska, står det:

Enligt Svensk Handel kostar en studentfest i genomsnitt 16 000 kronor numera. Svindlande belopp för ensamstående och låginkomsttagare. Även för en familj med hyggliga inkomster gräver festen hål i plånboken.

Att folk väljer att lägga stora summor pengar på en studentfest är inte samma sak som att det är dyrt att ta studenten. Rent krasst kan man ta den gratis. Men det är klart att vissa saker hör studenten till. Dock anser jag att att dessa saker kan även en fattig familj ha råd med. Så här ser kostnadskalkylen ut som presenteras i krönikan.

Det är fel att lägga champagnefrukostar och 10.000-kronorsfester under rubriken barnfattigdom. Dels är studenter inte barn. De är myndiga, de kan jobba. Och dels känner jag inte många vuxna, arbetande som har råd med en 10.000-kronorsfest. Så varför skulle detta vara standard för en 19-åring? Tolka inte detta som en rant över att ungdomarna lägger för mycket pengar för fel saker, det är absolut inte det jag säger. De (och deras föräldrar) är förstås fria att slänga tusenlappar på vad de behagar. Men klaga inte om ni inte har råd, anpassa er för fan.

Någon som väljer att lägga 10.000:- på en mottagning kan jag inte känna “åh stackars dig!” för. Sorry. I min gymnasieklass var det i alla fall ingen som la såna summor och det var inte länge sedan. Det är väl för fan bara att baka en tårta själv och slänga ihop lite snittar. Och köpa klänningen eller kostymen second hand. Det kräver mer arbete, men har man inte pengar får man lov att ha tid. Är man fattig kan man inte vara slö (eller också måste man vara så jävla slö att man inte tar sig för någonting alls = billigt).  Till nyår köpte min kille en till synes oanvänd Tiger-kostym för 200:- t. ex. Och när det gäller studentmössan är det bara att välja den billigaste. Det är kanske inte livsnödvändigt att brodera in ett citat runt hela bandet eller ha inbyggd kamera. Kanske får man också prioritera, välja champagnefrukost ELLER studentskiva.

Natalia skriver även:

En lärare på en gymnasieskola i Stockholm berättar om elever som gråter för att ingen möter dem på skolgården när andra hyllas med plakat och gosedjur.

VAD har det med fattigdom att göra? Genom att sätta meningen ovan mitt i en svada av “det är synd om fattiga studenter och deras föräldrar” insinueras det att föräldrar låter bli att komma när barnet springer ut pga att de inte har råd med plakat och gosedjur. Att en student springer ut utan att en enda person står och hejar på har väl ingenting med pengar att göra? Ett plakat kan man göra för i stort sett noll kronor. Grejer att hänga runt halsen kan man också göra själv. Köp någon liten nalle second hand för 5 spänn, ett sverigeband från en tygaffär för 1:- metern och sy ett par stygn. KLART.

Nej, Natalia, här är du ute och cyklar. Barnfattigdom? Att inte ha råd att lägga 16.000 på en student är inte att vara fattig, det är att vara helt normal. Och studenter är inte barn. Så byt bannern Barnfattigdom till                 .

Studentmössebilden kommer härifrån.

Previous post

Spamattack

Next post

Skeptiska snabbisar 9/6

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

6 Comments

 1. 9 June, 2011 at 13:02 —

  …Till vad?

  • 9 June, 2011 at 13:08 —

   Till ingenting. Vitt utrymme. Det känns mer passande än att kalla något för barnfattigdom när det varken handlar om barn eller fattigdom.

 2. 9 June, 2011 at 13:03 —

  Framför allt är det ett hån mot de som är fattiga. Lite som när kungen säger att alla som har en park vet att det är mycket jobb.

 3. 9 June, 2011 at 13:21 —

  Påminner mig om en bekant som berättade hur han träffat en stureplanstjej som inte för sitt liv kunde förstå hur folk kunde tillåta sig att bli panka. “Liksom, man får väl spara lite, lägga undan en tusenlapp i månaden åtminstone!”

  Ja, för det har vi ju råd med, vi som lever på halvtidslön…

  • 9 June, 2011 at 17:09 —

   Men om folk inte har råd med bröd så kan de väl äta bakelser istället? 😉

 4. 9 June, 2011 at 15:49 —

  @Felicia: Du ska se att det blir bättre när Centern har fått igenom sitt grundavdrag för sparande. Då kommer vi alla att få råd att lägga undan en tusenlapp i månaden. Även vi som lever på studiemedel eller halvtidslön.

Leave a reply