Skepticism

Utmaningen!

Som de flesta av våra läsare redan vet så pluggar jag just nu till helikoptertekniker. Runt den sista juni kommer jag påbörja min externpraktik på ett helikopterföretag och jag var där och hälsade på i förra veckan. Ganska snabbt slog det mig att jag har under det senaste året av studier försummat min träning. Sommaren är den mest intensiva perioden för helikopterföretag, massor av uppdrag som bland annat innefattar diverse lyftjobb och troligtvis kommer jag förutom mitt mekande även få jobba som lasteman.

Kaylee som lasteman sommaren 2010

För när piloten ger sig ut på dessa lyftjobb tar han/hon med sig en lasteman, vars jobb det är att säkra lasten, hålla området runt helikoptern säkert och alltid, alltid ligga steget före helikoptern. Den ska aldrig behöva vänta på dig. Då får man en väldigt sur pilot.

Så tanken som slog mig när jag besökte min framtida arbetsplats var, oh shit — jag är i nuläget inte tillräckligt tränad för att fixa jobbet som lasteman, i alla fall inte så pass effektivt att jag kan hänga med mina manliga kollegor. Detta behövdes genast ändras på och därför kontaktaktade jag Fysiopodden.

Fysiopodden är en granskande podcast om träning, alltså en skeptisk tränings podcast som ser igenom all woo woo som finns i träningsvärlden och ger bra, konkreta och direkta råd om hur man ska träna, vad man kan träna och så vidare. Jag är ett stort fan, så därför föll det sig naturligt att jag skulle ge dessa killar en utmaning.

Utmaningen består av;

Att på fyra veckor få mig i så pass bra form att jag kommer klara av mitt jobb som lasteman både i styrka och i uthållighet.

Denna utmaning antog de med glädje och Projekt Kaylee var igång. Ni kommer kunna höra min intervju i nästkommande avsnitt av Fysiopodden, nummer elva som ges ut nu på söndag.

Tanken är att ni som läsare och lyssnare ska kunna följa min utveckling under dessa fyra veckor, både genom de uppdateringar jag kommer göra här en gång i veckan och på Fysiopoddens egna sida där det kommer göras mer detaljerade redovisningar av resultaten. Det coola är att ni även kan följa mig i realtid genom twitter, då jag har två olika appar som postar när jag påbörjar ett träningspass. Svarar ni på dessa tweets så kommer de att läsas upp direkt till mig medan jag tränar. Detta kommer vara ovärderligt, att förhoppningsvis få ert stöd under dessa veckor. Så följ mig på twitter @nirakh — när Cyklemeter postar vet ni att jag är ute och cyklar och när Runkeeper postar så vet ni att jag är ute och springer. Skriv era svar på engelska annars kommer det låta som kocken i mupparna när de läses upp.

Detta ska bli en jättespännande resa och jag hoppas kunna inspirera er så även ni antar denna utmaning och hänger med på samma resa som mig!

Vill ni veta mer om träningen, kolla in på Fysiopoddens sida, kontakta mig här via kontaktformuläret eller via twitter.

Anta utmaningen ni också — häng med!

Previous post

Skeptiska snabbisar 6/6

Next post

Inkvisitionen: Explosionsrisk!

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

8 Comments

 1. 8 June, 2011 at 17:54 —

  […] Vi har i dagarna inlett ett projekt tillsammans med Karin Kaylee Hansson som bloggar på SkepchickSE. Utmaningen går i korta ordalag ut på att hjälpa Karin att komma i form på 1 månad för att klara av de krav som kommer ställas på henne under hennes kommande externpraktik på ett helikopterföretag. En mer utförlig beskrivning av projektet kommer inom kort på bloggen och kommer även tas upp i avsnitt 11 som kommer på söndag. I avsnittet har vi en intervju med Karin samt en beskrivning av handlingsplanen, missa inte detta! Tills dess kan ni läsa Karins inlägg på SkepchickSE […]

 2. 9 June, 2011 at 09:21 —

  Men är inte fyra veckor lite kort med tid? Jag tror i och för sig (utan att veta något om det) att du skulle klara jobbet i nuläget. Men fyra veckor känns mer som en startsträcka för att komma in i rutinen.

  • 9 June, 2011 at 11:56 —

   Det är väl därför det är en utmaning? 😛

   • 9 June, 2011 at 12:58 —

    Ja precis Felicia!

    Utmaningen är som du säger Kalle, en upptrappning och den kommer fortsätta även efter dessa 4 veckor. Men på eget bevåg. : )

 3. 9 June, 2011 at 13:11 —

  Mycket kan hända på 4 veckor faktiskt. Har man bara diciplin och ett bra schema så! Jag hejar på dig kaylee, ska bli spännande att hänga med under de här veckorna. Ska komma med glada twittertillrop också.

 4. 12 June, 2011 at 10:48 —

  Haha! Tack Charmisen!

  Avsnitt 11 av Fysiopodden är ute nu, där ni kan lyssna på bl.a. min intervju! http://bit.ly/kpeo25

 5. […] Utmaningen har officiellt pågått i en vecka nu och jag vill tacka alla för erat stöd, speciellt till alla som kommenterat på Twitter när jag varit ute och cyklat. Kan påpeka att jag inte alltid sätter på cyklemeter-appen eftersom jag måste välja mellan att ha den eller Spotify igång. Men i de fallen då Spotify vinner, är pulsmätaren ovärderlig. Tack vare den har jag pushat mig hårdare än tidigare och vid ett cykeltillfälle halverade jag min medeltid per km, från att vara 5 min/km när jag började cykla nu i våras, till 2.6 min/km nu vid Utmaningen. […]

 6. 17 June, 2011 at 13:20 —

  Det kommer nog gå bra det här. Du lät så hurtig i intervjun att jag fick lust att ut och springa bara jag hörde dig 🙂

Leave a reply