Skepticism

Inkvisitionen: Aktivist javisst?

Det finns skeptiker, och så finns det skeptiker. Det finns de som nöjer sig med att vara skeptiska i sitt stilla sinne, att applicera kritiskt tänkande i vardagen, kanske läsa lite bloggar då och då och på sin höjd ställa några sokratiska frågor till bekanta som grottat ned sig i woo-woo. Och så finns det de som aldrig någonsin kan hålla käften, som måste uttrycka sitt  misstycke inför homeopati eller fascination inför universums storhet och komplexitet precis hela tiden, som anmäler icke-fungerande, lögnaktiga produkter till konsumentverket, som kanske bloggar själva eller sitter i styrelser…

Därmed naturligtvis inte sagt att den ena sortens skeptiker är bättre än den andra. Alla behövs vi i kampen mot oförnuftet och okunskapen. Men nu undrar vi:

Vilken typ av skeptiker är du? Är du skeptisk aktivist eller räcker det att stödja de andra, mer högljudda skeptikerna? Varför/varför inte? Om du är “passiv” skeptiker, finns det något som du tror skulle göra att du började aktivera dig?

(Inläggsbild: 1023-aktivister som överdoserar på homeopatiska preparat. Källa.)

Previous post

Skeptiska snabbisar 2/6

Next post

Demokratikossan

Felicia

Felicia

10 Comments

 1. mikael
  2 June, 2011 at 17:11 —

  Jag är nånstans emellan faktiskt. Mer åt det aktiva hållet men jag har dagar då jag är väldigt passiv och njuter av andras arbete.

  Dessutom, hellre en passiv skeptiker än ingen skeptiker alls. Folk i allmänhet verkar ju tro på vilken skit som helst. Dessa behöver stödet från både passiva och aktiva skeptiker.

 2. 2 June, 2011 at 18:25 —

  Jag är nog en aktiv form av passiv skeptiker, skulle jag tro. Jag drar igång skeptiska samtal med nära och kära (och ytligt bekanta) och författar skeptiska Facebookuppdateringar, men annars är jag passiv på det sättet att jag läser bloggar, googlar allmänt och lyssnar på Skeptikerpodden. Skulle gärna bidra till Skepchick på något vis!

 3. 2 June, 2011 at 22:52 —

  Jag varierar baserat på min nuvarande situation. Vanligtvis är jag väldigt aktiv, jag försöker hålla mig så aktiv det bara går just nu, men med nytt jobb, en son som river i allt han hittar och är sjuk varannan vecka osv så ser jag mig som en mycket mer aktiv skeptiker framöver än vad jag är just nu.

  För mig personligen känns det viktigt att vara aktiv i sin skepticism, att inte sitta tyst bara för att det råkar vara en släkting som säger en massa dumheter osv. Allt går att bemöta på ett bra sätt, vilket i dessa sammanhang är viktigt, men det är också viktigt att tydligt demonstrera att det faktiskt finns folk som inte håller med, och som inte tror på deras trams.

  Jag har “omvänt” flera i min närhet genom åren, och det är så man måste jobba; en person i taget. För det är individerna det handlar om, det finns ju liksom inget annat.

 4. 2 June, 2011 at 23:01 —

  Definitivt inte så aktiv jag skulle vilja vara. Jag vill skriva bra, initierade, agiterade, roliga, fyndiga blogginlägg. Flera om dagen. Jag vill göra podradio. Jag vill ordna seminarier, möten, demonstrationer, road-shows, föreläsningar, barngrupper… men det blir mest nån förflugen kommentar på fikarasten på jobbet eller några twitterinkast. Tyvärr. Fan, lyckas ju inte ens komma med och dricka öl.

  • 3 June, 2011 at 12:19 —

   Nej det sista får du allt råda bot på! 😀

   • 9 June, 2011 at 07:54 —

    Allt borde rådas bot på, fast det sista är kanske både enklast och trevligast att göra det på.

 5. E.J.
  2 June, 2011 at 23:35 —

  De som finns i min närhet, vänner, släktingar och familjen är alla ateister och förstår sig på kritiskt tänkande. Jag vet, jag har tur där. Sen har jag några få barndomskompisar som tror på allt (aliens, chemtrails, kundalini yoga mot cancer…) där måste jag säga att jag medvetet förhåller mig öppen/passiv oftast eftersom jag antar att de en vacker dag kommer att inse hur det egentligen ligger till och då vill jag finnas där för dem. De vet var jag står, men jag är extremt saklig och icke-konfronterande med dem.
  I jobbsammanhang kan jag inte uttrycka mina åsikter till vem som helst. Just nu söker jag dessutom jobb…

  Sen finns det en del åsikter jag har gentemot andra skeptiker och “rörelsen” i sig där många väljer inom vilka ämnen de ska vara skeptiska men jag klurar fortfarande på hur jag ska ta upp det. När man går emot något som flera *känner* så starkt inför så blir det mer komplicerat att diskutera!

 6. Martin Hovmöller
  3 June, 2011 at 02:59 —

  Tror jag får räknas till passiv skeptiker, alternativt preaching to the choir-skeptikter, större delen av tiden.
  Om jag befinner mig i närheten av någon som kläcker ur sig mumbo jumbo-kommentarer (t.ex. på en arbetsplats) så håller jag dock inte igen.

  Tror egentligen ingenting kan få mig att bli mer aktiv, jag har aldrig varit aktiv på det sättet i några frågor. Har för mycket annat jag vill lägga min tid på för att hinna med det helt enkelt.

 7. Magnus
  4 June, 2011 at 13:47 —

  Jag är något mitt emellan. Jag hänvisar till olika skeptikerbloggar och poddar. Pratar ibland med vänner om att förhålla sig skeptisk till påståenden och kunskap.

  Sen ska jag någon gång hänga med på någon skeptikerpub 🙂

Leave a reply