Skepticism

Inkvisitionen: Hemmafrid eller principer?

Jag anser mig ha haft otrolig tur i livets lotteri. Jag är nämligen född in i en familj av rabiata skeptiker. Jag behöver aldrig oroa mig för att mina nära och kära skulle få för sig att vända sig till kvacksalvare istället för riktiga läkare eller lägga alla sina stålar på nåt pyramidspel. Jag behöver inte bita mig i tungan vid middagsbordet för att undvika bråk utan kan prata fritt om sånt jag tycker är viktigt.

Naturligtvis har jag inte levt fullständigt isolerad från woo-woos. Arbetskamrater, klasskompisar och andra har jag råkat i gräl med mer än en gång över numerologi, reinkarnation, astrologi och annat. Det är trist nog det, och det får mig att undra:

Har du icke-skeptiker eller till och med anti-skeptiker bland dina nära och kära? Hur hanterar du det? Är det viktigare att hålla fred i hushållet eller att stå upp för sina principer? Gäller det i så fall allt, eller finns det vissa ämnen som du aldrig backar för av princip?

Previous post

Intervju med Baba Brinkman

Next post

Skeptiska snabbisar 26/5

Felicia

Felicia

2 Comments

 1. 25 May, 2011 at 22:06 —

  Min syster har gjord en 5-årig utbildning i “Traditionel Europäiskt Medicin” eller så. Och då lär de sig just allt om Homöopati, Numerologi, Zonterapie och allt man kan tänka sig inom alternativmedicin.

  Hur hanterar jag det? Ja du, det är inte lätt för att i stort sätt allt hom fick lära sig tycker jag är rekt qvaksalveri :-/ Hon vet att jag är mycket skeptiskt mot allt det här och det bli ibland för mycket för henne, även om vi båda försöker hålla diskussioner på en högt nivå, då måste vi ofta avbryta sådana grundsatsdiskussioner utan att någon av oss bli övertygat. Samtidigt är det väl rätt interessant att få höra den andras åsikt och sikt på världen.

  Jag fick en bra tipps från Skeptikerpodden någon gång, att man inte ska pressa för mycket för att det leder till att andra sidan bara låser sig ännu mer. Så jag försöker förstå hennes resonemang och ibland följa med lite och efteråt ställa kritiska frågor och ge alternativa svar och möjligheter hur man kan se på saker.

 2. 27 May, 2011 at 08:45 —

  Jag försöker att inte prata om det för det mesta. Om det är någon som är tokfrälst inom något. Är det någon som säger typ “det här med homeopati ska jag nog prova, det låter bra!” säger jag förstås vad jag tycker och vad vetenskapen säger.

  Jag har ingen i min närmsta familj som är woo-woo. Men väldigt mycket vänner och bekanta som har dragningar dit. Som tror på aliens, spöken, homeopati, magi mm. Har debatterat med några av dem med varierande resultat.

  Men måste jag välja tar jag nog husfriden över principerna. Sorgligt kanske. Men jag hatar att bråka.

Leave a reply