Vetenskap

Snacka om att vara genomskinlig!

Detta måste vara det mest fantastiska djuret jag sett än så länge, en fisk som heter Macropinna microstoma och kallas på engelska för Barreleye Fish.

Barreleye fish

Denna fisk lever på djup mellan 600-800 meter och har anpassat sig till sin omgivning genom att hela överdelen av huvudet är transparent och vätskefylld. Så de gröna runda sakerna ni ser på bilden är fiskens ögon! Det man först misstar för ögon är egentligen fiskens luktorgan och kan jämföras med vår näsa. Det är ögonens tubulära  former som ger fisken dess namn, “Barrel” och dessa finns under de stora gröna, runda linserna. Dessa är väldigt ljuskänsliga och kan rotera så fisken kan se vad som händer ovanför den eller rakt fram när den ska sluka ett byte. Man trodde länge att ögonen var fixerade i ett konstant uppåtvänt läge, men forskare har nu upptäckt att dessa som sagt kan vridas, som när man tittar genom en kikare. För en mer ingående beskrivning av synorganen, läs gärna detta Pharyngula-inlägg.

Man upptäckte Barreleye-fisken först 1939 och sedan dess har varje exemplar av den varit såpass söndertrasslade av fisknäten att man länge inte kände till dess vätskefyllda huvud. Bilden här nedanför fanns med i Encyklopedin över Kanadensiska fiskar utgiven 1995. Det var först 2004 som man lyckades fånga den på bild!

Coad, B.W. 1995 Encyclopedia of Canadian fishes.

På de djup som Barrel-fisken håller till finns det många olika manetsorter och en av dem, siphonophores (colonial jellies), hjälper ofrivilligt till att fånga föda åt Barreleye-fisken. Dessa maneter, som kan bli upp till 10 meter långa, har tusentals stingande tentakler som de likt stora fisknät fångar in småfisk med. Barreleye-fisken simmar sedan mellan dessa tentakler och snappar upp det som fångats. Forskarna teoriresar att det är som skydd mot manetens giftiga sting som ögonen på Barrelfisken sitter på insidan huvudet.

Det är först i vår generation och med vår teknologi som forskarna äntligen lyckats lösa mysteriet med denna välanpassade fisk genom att filma den i dess naturliga miljö.

Det var The Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) som knäckte gåtan när de lyckades fånga den på film 2009. Ta en titt på denna makalösa varelse!

Previous post

Disharmonin på Harmoni-expo

Next post

Inkvisitionen: Är du vidskeplig?

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

6 Comments

 1. 17 May, 2011 at 16:10 —

  Djävlar vad ballt! Kan man annat än att älska evolutionen? 😀

 2. 17 May, 2011 at 20:27 —

  Imponerande! men det var datoranimerat va? 😉

 3. 18 May, 2011 at 15:41 —

  Den där fisken är bara en farkost för Kang och Kodos.

 4. 18 May, 2011 at 17:05 —

  Fantastiskt djur! Och vackert, på sitt eget speciella sätt.

  Dock är inte siphonophorer maneter utan ett annat slags nässeldjur. 😉

 5. 3 June, 2011 at 13:55 —

  I nattens mörker har vi alla samma hudfärg. Det illustreras ju snyggt av den här fräcka fisken.

Leave a reply