AlternativmedicinPseudovetenskapSkepticism

Disharmonin på Harmoni-expo

För ett tag sedan hölls mässan Harmoni-expo (“Sveriges största alternativmässa för kropp och själ” enligt deras egen hemsida) i Solna. Jag var sugen på att gå, men det saftiga inträdet på 150:- gjorde att jag avböjde. Själva mässan kan jag alltså  inte säga så mycket om. Skepchick.se’s egen Technicolor var där och här finns hennes bilddokumentation om ni missat den.

Ett av mina favoritprogram på radio, Verkligheten i P3, pratade om just den här mässan. De letade efter disharmoni på “Sveriges kanske mest harmoniska plats”. (Lyssna gärna på programmet.)

Om man verkligen, på riktigt vill upptäcka var disharmonin finns inom den alternativmedicinska världen, ska man då leta på en mässa av den här typen? En mässa som enbart består av säljare och frälsta. Givetvis finns ingen disharmoni där. Människor som vill bli lurade och människor som längtar efter att lura dem (medvetet eller omedvetet) möts och byter pengar mot verkningslöst crap. Om man blivit missnöjd med behandlingar kommer man knappast betala 150:- för att gå tillbaka till mässan ett halvår senare och stå och skrika framför ett bås: DEN DÄR TROLLSTAVEN ÄR BARA LUR!

Givetvis är alla nöjda och glada på den här typen av mässor. Om man vill finna problemen med kristendom, ska man då gå på en gudstjänst? Inga missnöjda här, antar att det här med religion bara är mysigt och bra då! Ska vi se om homosexuella förtrycks på något vis? Vi går på PRIDE-paraden! Allt är ju regnbågsfärgat och man kan hålla varann i handen, härligt. Inga problem här alltså.

Jag antar att Verklighetens grej var att göra ett lättsamt reportage, inte grävande journalistik. Men det här förhärligandet av lurendrejeri och spridanden av rena lögner bör inte få sån här plats i media. Reportern verkar inte förstå att det här inte är kul och mysigt. Det är kostsamt, tidskrävande och faktiskt dödligt. Han verkade tro att ingen ju egentligen tror på Amega-staven, att folk mer köper den som en plojgrej. Att den säljs på samma hylla som låtsasbajset på Buttericks. Med den lilla skillnaden att Amegastaven är c:a 100 gånger dyrare och 100 ggr mindre effektiv.

Långt efter att drömfångarna i Solnahallen tystnat kommer människor försöka bota sina och sina barns åkommor med chakrabalanseringar och hologramarmband. Folk kommer skadas och dö helt i onödan. Men om det inte sker i Solnahallen vid två givna tidpunkter per år, då finns det inte. Tack för att ni klargjort det, Verkligheten.

Previous post

Efterlyses: Datorexpert / blivande skeptikerhjälte

Next post

Snacka om att vara genomskinlig!

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

No Comment

Leave a reply