Skepticism

Pyramidioter

Satt och läste på Flashback häromdagen och fastnade i trådar om pyramidspel. Jag finner det otroligt fascinerande att människor fortfarande faller i den fällan. Den här tråden sammanfattade på ett kort och smidigt sätt hur folk kastar all logik och sans åt helvete bara någon viftar med ett par imaginära tusenlappar framför deras ögon.

Trådrubriken är: Var på jobbintervju.. Pyramidspel?

Jag blev uppraggad av en främling på stan idag. Personen frågade lite enkla frågor om mig och gav mig sedan ett visitkort, Vi hade en intervju på kvällen där jag fick svara på frågor om mig själv och även ta del av information om företagskonceptet. […] Det går tydligen ut på att investera 10tusen kronor och sedan på samma sätt som henne ragga runt på stan efter köpare, eller som hon kallade det “business men” jag blev lovad en garantilön på 1miljon i årsinkomst efter något år om jag skötte hela konceptet efter ritningen [se länkar i tråden].. Så frågan till er, Vad tror ni om denna ide?

Redan i rubriken börjar man ju bli misstänksam. Jag har aldrig varit på någon jobbintervju där jag behövt ställa mig själv frågan: “är det här ett pyramidspel eller ett riktigt jobb?”. Å andra sidan har jag heller aldrig blivit värvad till jobb så där direkt på gatan. Jag känner ett par modeller som blivit det, men i övrigt tror jag det är rätt jäkla ovanligt.

illustration: charmkvark

Jag har diskuterat en hel del pyramidspel på nätet och många som är inne i det använder argumentet att det är ett provisionsbaserat jobb som vilket som helst. Ja, förutom att du betalat x antal kronor för att ens få börja “jobba”. Om det verkligen handlade om försäljning av produkter skulle man inte behöva betala för försäljarlicenser, profiten på produkterna skulle räcka gott och väl till alla inblandade. Speciellt eftersom ett annat argument för MLM är att det är ett sånt överlägset försäljningssätt. Varför måste man då ta så mycket betalt av försäljarna?

En annan felaktig liknelse är att alla företag har en pyramidstruktur. Alltså att VD:n tjänar mest och de under tjänar ju mindre och mindre = pyramid. Jovisst, skillnaden ligger dock i företagets syfte och sätt att arbeta på.

 • De flesta riktiga företag behöver inte anställa hela jordens befolkning för att kunna betala sina anställda.
 • De flesta riktiga företag fokuserar mer på att sälja produkter/tjänster än på att ränna runt och försöka fixa säljare.
 • De flesta riktiga företag betalar DIG för att du jobbar hos dem, inte tvärtom.

Kärnan i all typ av MLM är en enda sak – försäljning. Man säljer oftast inte bara en produkt, utan även en dröm. “Jobba bara 2 timmar i veckan, tjäna 150.000 i månaden, pensionera dig vid 30!”. Och det går säkert att tjäna pengar på att sälja blåbärssoppa, kosttillskott och aloe vera. Hell, det går att tjäna pengar på att sälja vad som helst – på ett villkor: att man är en bra säljare. Men om du verkligen är en bra säljare kan du få jobb på ett seriöst företag istället. Eller för den delen starta ett eget företag. Och är du inte en bra säljare kommer du faila stort inom MLM.

Jag kommer skriva mer om MLM framöver. Har du tips på MLM-företag eller personer som skulle behöva en granskning är det bara att kontakta mig (märk mailet “charmkvark”).

Previous post

Varför kritisera religion

Next post

Katastrofer

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

5 Comments

 1. 26 May, 2011 at 13:53 —

  Ser fram emot att läsa mer om det här. Jag var på en fest i helgen där jag träffade en bekant som ville att jag skulle komma hem till henne på nåt info-möte om att börja sälja kaffe som jag tyckte luktade pyramidspel lång väg. En sökning på kaffe + MLM gå google ledde mig det här företaget: http://www.zinzino.com och den här tråden på flashback: https://www.flashback.org/t347759 Kanske kan vara värt att kolla upp?

  • 27 May, 2011 at 08:14 —

   Åh, den hade jag inte hört talas om! Tack för tipset, det ska absolut kollas upp.

 2. […] har tidigare skrivit lite generellt om pyramidspel. För ett tag sen pratade jag med fellow skeptikern vemihelvete på twitter och vi kom in på […]

 3. bengt
  28 May, 2012 at 02:26 —

  det du skriver är inte fakta.. det är den bild du skapat. anledningen till varför det finns så många åsikter om saker är för att åsikter är gratis. om varje åsikt kostade 100kr så skulle man ta reda på fakta. fakta är inte vad människor skriver på forum osv.. på forum skriver de som varit på en presentation i 30 min å då kan dom ju allt! inte… eller hört talas om, känner någon som bla bla bla.. om du ska köpa en princess tårta går du till toyotas bilverkstad då? om du ska starta en egen business i ett nätverksbolag så investerar du i dina egna produkter som du ska använda i ditt jobb i din egna business. Ingen är anställd, alla är oberoende partners. om du skulle starta ett mc donalds för 10 år sedan så kostade det 1,8 miljoner för rättigheten. mc donalds va nära på att inte ens få existera då de drog igång för man kallade det pyramidspel. men det är ett franshise. Idag har vi rätt många sådanna företag… 7 11, Statoil, Shell, max, meca, nätverksbolag m.m… De följer alla ett system vilket gör de framgångsrika och likaså gör nätverksbolag och följer man inte systemet så funkar det inte. Men följer man systemet så tjänar man betydligt mer än som anställd de kan ja lova dig. jag är uppväxt i en familj som jobbar med nätverk mlm franshise va du nu än vill kalla det.. under mina 23 år har jag varit med och lärt så ja kan lova dig att för den som vill ha grym lifestyle tjäna grymma pengar och få mer fritid är nätverk helt klart bästa valet! oavsett om du är bra,dålig,smal,fet,ung,gammal,tråkig,rolig.. bara du gör de som ska göras. den som lär och lär ut mest och hjälper fläst att tjäna bra vinner! Om du ska ska köra eget som snickare ber du dina kunder köpa sågar, hammare osv åt dig? nja… du måste investera i dina saker själv först innan du kan gå ut och göra jobbet. 🙂 om Obama, clinton, Donald trumph m.m.. anser att nätverksmarknadsföring/mlm är det bästa sättet för gemene man att skapa sina drömliv så kan det ligga nått i det? om om man tror att man kan, och om man tror att man inte kan.. så har man rätt i båda fallen! puss och kram

 4. 18 October, 2015 at 20:40 —

  Hej!

  Hur ser ni på Forever?

  Tacksam för ett snabbt svar

  Med vänlig hälsning,
  Rolle

Leave a reply