PseudovetenskapPsykologiSkepticism

Dina pengar går till: elsanering.

Umeå kommun har i 3 år haft ett elsaneringsbidrag som utdelas till dem som säger sig lida av elallergi/elöverkänslighet. Elallergi är enligt Socialstyrelsen ingen riktig allergi utan det tros vara psykologiska orsaker som ligger bakom besvären. För mer information läs Wiki-sidan om elallergi. Jag ringde Umeå kommun för att se hur de ser på det hela och i vilken omfattning man elsanerar.

Hur mycket pengar lades på elsanering 2010?
Enligt handläggaren jag pratade med: “inte mycket”: 35.000:- år 2009 vilket dock mer än fördubblades till 87.000:- år 2010. Man har budgeterat med 300.000 per år.

Varför har man beslutat att införa det här elsaneringsbidraget?
– Vi ser att de här människorna mår dåligt och oavsett medicinsk situation behöver de stöd. Det ingår i kommunens uppdrag att se till att alla har en dräglig boendemiljö, säger Byggnadsnämndens ordförande (S) Åsa Ögren.

Men är det inte också ert uppdrag att förvalta skattepengarna på bästa sätt?
– Absolut. Det har varit mycket diskussioner om det här och vi valde att genomföra det i projektform lagt på 3 år. I november utvärderade vi hur det gått och beslutade att förlänga ytterligare 3 år. Det handlar ju om en väldigt begränsad grupp individer och det har inte känts som någon belastning vare sig i budgeten eller handläggningsmässigt.

illustration: charmkvark

Studierna talar dock sitt tydliga språk. Vid dubbelblinda tester kan de som är sjuka inte skilja på ett rum med betydande elektromagnetiska fält och ett utan. Försök göra samma test på en pollenallergiker, alltså släng in dem i ett rum med pollen och ett utan. Jag tror utfallet kommer bli lite annorlunda.

Problemet som jag ser det är att man lägger pengar på något helt utan evidens, även om det inte handlar om mycket pengar. Var drar man gränsen? Om en schizofren person kräver trollsanering av sin lägenhet, måste man inte då lyssna på den personen på samma sätt? Ingen säger att elallergiker inte mår dåligt, jag lider i alla fall med dem som fan. Skulle själv inte klara mig utan el och skulle aldrig palla att bo ute i någon stuga i skogen. Men istället för att spä på deras känsla av att elen gör dem sjuka borde man utreda vad det egentliga felet är. Även om det blir 10-dubbelt dyrare. Det skickar också felaktiga signaler om elallergi och elsanering när man bekostar det på det här sättet.

Cred till Umeå kommun för att de vill hjälpa folk. Minuscred till Umeå kommun för att de lägger pengar på något som är helt utan bevisad effekt.

Tilläggas ska att Umeå kommun är långt ifrån de enda som elsanerar, jag valde ut dem eftersom de nyligen utvärderat bidraget. Jag tycker att alla som läser det här ska testa att googla [namnet på din kommun] + elsanering. Har de ett bidrag tycker jag att ni ska ringa/maila de ansvariga och fråga om de inte ser något problem med bidraget.

Previous post

Ny artikelserie: Dina pengar går till ...

Next post

Skeptiska snabbisar 8/5

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

5 Comments

 1. 7 May, 2011 at 16:51 —

  Ska kolla upp det!
  Ta en titt på detta så länge: http://bit.ly/lv3JL4 Kära, kära Linköping.

 2. 18 May, 2011 at 23:49 —

  Jag är allergisk mot korkade kommunbeslut som använder våra pengar på ett oansvarigt sätt. Kan man få bidrag för att sanera bort dem tro?

 3. 19 May, 2011 at 11:44 —

  @kaylee: Åh… 🙁 Man blir ju bara ledsen. Så mycket okunskap. Och så mycket pengar som rinner iväg.

  @toppkvark: Snyggt nick. 😉 Och jag är med dig. Får fan utslag och andningsbesvär av allt detta tramsande.

 4. […] har tidigare skrivit om kommunernas blinda slöseri på elsaneringsbidrag. Då gällde det alltså bidrag som betalas ut för att ”elsanera” hem. Detta är ett […]

 5. Björn
  30 December, 2011 at 16:30 —

  Elsanering är en grov felbehandling som låser in människor i ett livslångt lidande när det istället finns behandlingar som kan göra dem helt friska.

Leave a reply