AlternativmedicinPseudovetenskapSkepticism

Sanna Ehdin + Big Pharma = sant!

Sanna Ehdin har fått mycket kritik av så väl kollegor som privatpersoner för sina grundlösa påståenden om infektionssjukdomar, immunsystem, kost, klumpar i brösten mm. Vill du läsa mer om det finns länkar här och här, det är dock inte det jag kommer fokusera på i det här inlägget.

Sanna Ehdin beskrivs enligt nedan på sin hemsida:

Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare till nio böcker som sålt i över 750 000 exemplar och fem böcker finns översatta till andra språk.

År 2000 tilldelades hon VoF’s förvillarpris med motiveringen:

för hennes hälsofarliga råd om kost och hälsa baserade på hennes vantolkningar av vetenskapliga studier

Sanna Ehdin säljer föreläsningar och böcker och drar på det in runt en miljon per år. Det kanske inte låter som gigantiska pengar, men för en enskild individ är det förstås helt klart hyggligt. Hon har en ekonomisk vinning att göra när hon ger de råd hon gör: man ska inte gå till läkaren elller proppa i sig massa mediciner, man ska köpa hennes böcker, gå på hennes föreläsningar och sedan hela sig själv.

 

Ehdin är kritisk mot läkemedelsföretagen som hon benämner med det konspiratoriska smeknamnet Big Pharma. Hon har på sin blogg skrivit bl a:

Över hälften av alla amerikaner tar kosttillskott. Enligt den senaste rapporten från USA:s giftinformationscentral orsakades inte ett enda dödsfall av kosttillskott. Däremot finns det rapporter om att 783 936 amerikaner dött av läkemedel – på ett år – och av korrekt dos.

Källan är den psykiatrikritiska scientologiföreningen Kommittén för mänskliga rättigheter. Så långt ifrån en oberoende källa man kan komma, således. Sen är ju själva jämförelsen absurd. Även om siffrorna skulle stämma så stärker ju det bara argumenten för att kosttillskott skulle vara effektlösa: givetvis finns ingen bieffekt om det inte finns någon effekt.

Hon har även skrivit:

Nu har de i Sverige förbjudit homeopatiska medel som inte läkemedelstestats, och vilka har råd med det? De små företagen har inte stora subventionsavtal med regeringen som Big Pharma har… Läkemedelsindustrin är främst intresserade av att vi ska vara sjuka… annars tjänar de inga pengar. Och det är de som tjänar bland mest pengar i världen. Sjukt system om du frågar mig… : (

Sanna Ehdin ogillar alltså profiterandet på människors hälsa. Att hon själv profiterar på den, dessutom genom att ge direkt hälsofarliga råd, det verkar vara en annan sak. Det är Big Pharma som är skurken. Och där har Sanna inga fingrar med i spelet. Eller?

Illustration: charmkvark

Sanna sitter* som styrelseledamot i Ellen Aktiebolag, ett företag som tillverkar probiotiska tamponger. På hemsidan kan man läsa:

I slutet av 2009 träffade dotterbolaget Ellen Asia Ltd [ägs till 70% av Ellen AB] avtal med det kinesiska företaget Beijing Zhonglian Pharmaceutical avseende distribution av Ellens probiotiska tamponger på den kinesiska marknaden. Zhonglian är en del av Sinopharm Group koncernen, som är ett av Kinas största farmaceutiska företag med en årlig omsättning runt 20 miljarder kronor. Zhonglian räknar med att försäljningen av Ellens probiotika i Kina blir betydande.

Låter inte det som..? Vänta nu. Sanna Ehdin hatar ju Big Pharma. Aldrig att hon skulle bidra till deras profit. Kanske är Sinopharm en fristående aktör som inte har med de andra blodsugarna att göra? Nej, så är det inte, de har t. ex ett stort samarbete med Merck, världens näst största läkemedelsföretag sett till profit.  Bland annat planerar de två att tillsammans utöka vaccinationen mot HPV (Humant Papilloma Virus) som orsakar livmoderhalscancer.

Sanna själv är en uttalad vaccinmotståndare. Läs om det härhär och här för att nämna några exempel. Se även bloggen Tankebrotts inlägg (del 1 och del 2) om vaccin där de nämner några uttalanden av Sanna Ehdin. Jag ska tillägga att hon inte uttalat sig om just HPV-vaccinet vad jag lyckats finna, men i stort sett alla andra vaccin har hon kritiserat och varnat för.

Är det inte konstigt att Sanna har en så högt uppsatt position i ett företag som tjänar sina pengar genom Big Pharma? Borde inte det strida mot alla hennes principer? Hon säger ju själv att Big Pharma bara vill göra oss sjuka, gäller det också hennes (Ellen ABs) produkter? Fast det kanske är okej att ligga lite med fienden, så länge aktierna går upp.

Ett kurslyft på uppemot 40 procent på ett par timmar. Det blev resultatet när förlusttyngda tampongföretaget Ellen offentliggjorde en affär med ett kinesiskt bolag.

Hon har enligt egen utsago aktier i företaget:

Jag har tidigare rekommenderat er att köpa Ellen-tamponger och nu kan du även stödja dem genom att köpa aktier i företaget. Det är noterat på First North och jag har köpt aktier i dem för att stödja verksamheten!

Ellen AB's aktiekurs. Gissa när Kina-samarbetet lanserades?

Hon drar alltså in pengar tack vare Big Pharma och tjänar samtidigt pengar på sina föreläsningar och böcker där hon smutskastar läkemedelsindustrin och traditionell sjukvård. Det är skönt att båda äta kakan och ha den kvar, som bulimikern sa.

* Vid årsstämman den 14 april 2011 ska Sanna Ehdin ha avböjt att fortsätta som styrelseledamot i Ellen AB.

Previous post

Serverflytt

Next post

Skeptiska snabbisar 1/5

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

9 Comments

 1. 27 April, 2011 at 09:08 —

  Mycket bra att detta kommer fram. Saken är den att granskar man dessa företag och personer ens ytligt så hittar man kopplingar som dessa hos väldigt många.

  Det talar väl ganska väl för vilken typ av människor detta är, och vilka principer de faktiskt har (eller saknar helt, som det verkar). Man talar bara för egen sak och struntar helt och fullt i vilka effekter det man säger får, bara man ser en massa pengar på kontot. För deras lögner är inte gratis, inte på något sätt, de kan snarare ta väldigt bra betalt för dem.

  Tänk vad bra det vore om media tog tag i dessa bedragare och tydligt visade vad det handlar om. Alla kan göra vad de gör, utan några större problem, de flesta har dock mer moral och empati än så.

 2. 27 April, 2011 at 11:06 —

  Bra jobbat och bra skrivet, Charmkvark!

 3. 27 April, 2011 at 13:52 —

  Mycket bra skrivet.

  Det man märker ganska snabbt när man börjar skrapa på ytan hos personer och organisationer som dessa är att de i regel endast talar ur eget intresse. Detta medför ju då att de blir väldigt inkonsekventa, eftersom de mest är intresserade av vad som säljer och vad som ger dem framgång.

  Brydde man sig om vad som är sant och inte hade man agerat på andra sätt, som skeptiker vet man mer än väl vilka metoder som fungerar för att lura och dupera (eftersom man ser det så tydligt på många ställen), men det handlar väl om vilken sorts människa man vill vara.

  Dessa personer och organisationer säljer sina lögner, och kan verkligen ta betalt för dem. De är den värsta sortens förtroendebedragare, som inte skyr några medel eller metoder för att sälja sin egen smörja. De är inte intresserade av att lära sig något, ge andra faktisk kunskap eller inspirera till någon insikt.

  Vi behöver mer exponering av denna typ av verksamhet, det vore suveränt om media över lag kunde få upp ögonen för detta, och framförallt finna intresset i att prata om det.

 4. 27 April, 2011 at 23:42 —

  Lönsamma branscher bägge två tydligen. Tack för ett intressant inlägg.

 5. 28 April, 2011 at 02:05 —

  Mycket bra skrivet! Av en slump hittade jag Anna Edhin i kommentarsfältet till denna artikel på DN: http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man

  Artikeln är rätt vinklad i sig och kanske förtjänar ett eget blogginlägg här då den får det att verka som att statiner inte har några som helst positiva effekter. Kommentarsfältet kryllar med folk som anklagar Big Pharma, haussar LCHF och den verkar ha fått många att sluta ta sina mediciner. Jag skulle säga att det här är ett fall för Skepchick teamet ;-D

  Edhin var med i allra högsta grad och spred pseudovetenskap så självfallet la jag in en kommentar som länkar hit.

 6. 28 April, 2011 at 10:22 —

  @davbjo: Tack! Ja, sånt här pågår nog överallt i princip. Jag kommer dra mitt strå till stacken genom att släpa fram ohederligheterna ur garderoben. Hittar man något riktigt smaskigt kommer media plocka upp det.

  @mrund: Tusen tack!

  @kemimannen: Tack! Och absolut, inom hälsa/sjukvård/friskvård finns grova pengar, oavsett vilken spelplan man befinner sig på.

  @bladerunner: Tack! Och tackar för tipset, ska se om någon har lust att ta itu med det. 🙂

 7. 28 April, 2011 at 20:20 —

  @charmkvark: Fan va bra du är!!! Jättebra skrivet och jätteintressant att läsa. : D

  Sådana som Ehdin, Dahlqvist och Szöges tjänar massor på det de propagerar och det finns ingen chans i HELVETTE att de kommer att ändra sig, fastän folk tar skada utav ordbajseriet de för. Därför är det väldigt viktigt att inlägg som detta blir skrivna och publicerade, så det finns vältaliga motpoler till deras woo woo, självignorans och okunskap.

 8. […] trotts hennes kritik av "Big pharma" samarbetar med ett läkemedels företag: Edin + Big pharma = sant Like this:LikeBe the first to like this post. Leave a […]

 9. […] för konspirationsteorier, och så även här. Mitt senaste blogginlägg handlade om hur Sanna Ehdin tjänade pengar tack vare en av världens största läkemedelstillverkare, samtidigt som hon ondgjorde sig över dessa jättar i sin blogg. Principerna är visst inte så […]

Leave a reply