Inkvisitionen

Inkvisitionen: Vad kollar du på?

Detta är det första i en ny kategori inlägg som kallas Inkvisitionen, där vi vill veta vad just DU tycker om olika saker. Särskilt om du inte brukar kommentera annars. Bloggar ger ju av naturliga skäl mest utrymme till författarna, men vi tycker att kommentarerna är minst lika viktiga. Så passa på och säg vad du tycker! Om du har förslag på ämnen som borde tas upp i Inkvisitionen får du gärna kontakta oss.

Vi börjar med ett lätt ämne. Jag har under de senaste veckorna kollat på nästan alla avsnitt av tv-serien Bones. Bones handlar om en “forensic anthropologist” — en rättsmedicinsk antropolog — som arbetar tillsammans med FBI för att lösa olika mord. Serien tilltalar mig mycket därför att antropologen i fråga, Dr Temperance Brennan, är både kvinna och extremt rationell. Hennes FBI-partner (för övrigt spelad av Angel från Buffy the Vampire Slayer, men han är helt klart bättre i Bones) är katolik och det blir en del intressanta diskussioner.

Men jag insåg häromdagen att det som egentligen är bäst med Bones är att de gång på gång redovisar den vetenskapliga metoden, utan att skriva någon på näsan. Visst, det kanske inte är så verkligt alla gånger (jag är glad att jag inte är antropolog!), men i stort sett varenda avsnitt går ut på att teamet tittar på de fakta som finns, bildar en teori om vad som har hänt, och sedan sätter de upp hypoteser som de testar. Alltså typ, “Om vår teori om vad som hänt är sann, så borde vi hitta en kula i marken ungefär här.” Och sen hittar de kulan.

Hur jävla coolt är det inte att en populär amerikansk tv-serie som är inne på sin sjätte säsong uppvisar vetenskaplighet som ett eftersträvansvärt ideal? Och dessutom med ett kvinnligt geni som huvudperson!

Så nu undrar jag: Vad kollar ni på för tv-serier, filmer eller annat? Har de några skeptiska och/eller feministiska budskap? Är det viktigt att det finns såna budskap för er personligen eller spelar det ingen roll så länge serien är spännande eller tänkvärd på andra sätt? Tror ni att en serie som Bones kan påverka unga människor (eller äldre människor för den delen) att uppskatta vetenskaplighet mer?

Previous post

Skeptiska snabbisar 20/4

Next post

Serverflytt

Felicia

Felicia

20 Comments

 1. 21 April, 2011 at 15:24 —

  Bones gillar jag, men det som är så fantastiskt synd med nästan alla dessa vetenskapligt inriktade serier är att det nästan alltid händer att de ändå flirtar med woo-woo.

  Så gör man även i Bones, närmare bestämt säsong 4, avsnitt 13. Spoiler för den som inte sett (så skippa detta stycke om så är fallet), men vad som händer är att Booth blir kidnappad och placerad på ett skepp som är fyllt med sprängämnen, och ett spöke kommer då till hans undsättning. Man leds in i att anta att det bara var Booth som såg detta spöke, och så långt är allt frid och fröjd, men precis i slutet av avsnittet hälsar Brennan också på spöket. Då blev jag besviken faktiskt.

  The Mentalist gillar jag också, och den serien har också fallit offer för ovanstående på sina sätt genom att inte reda ut att dessa saker faktiskt ÄR falska. Snarare har man stundvis på något halvdant sätt accepterat att något “kanske” finns.

  Serier jag tittar på som dock aldrig tycks ge vika från denna princip är Psych och House. Två mycket bra serier, Psych är inte så stort här i Sverige, men det handlar iaf om en kille som låtsas vara ett medium, och får på det sättet arbeta med polisfall. Mycket rolig serie, som konstant präntar in i tittaren att huvudpersonen är inget medium, för sådana FINNS INTE.

 2. 21 April, 2011 at 15:40 —

  @davbjo: Det avsnittet irriterade mig också men jag lugnade sedan när det visar sig att SPOILERSPOILERSPOILERSPOILER Booth hade en hjärntumör. Man får anta att personen Brennan hälsade på var någon annan, som Booth såg som sin gamla armékompis. Det lämnas förvisso öppet för tolkning, men ska man tolka i linje med serien i övrigt så är det den naturliga förklaringen som gäller.

 3. 21 April, 2011 at 15:52 —

  @Felicia: Om jag minns avsnittet rätt (var ett tag sedan jag såg det) så ser inte Booth denne man samtidigt som Brennan. Jag har för mig att när Booth står en bit bort och pratar med graven där spöket ligger begravt så kommer han traskandes förbi och hälsar på Brennan… Men det är klart att det kan finnas någon naturlig förklaring, jag tycker dock att serien långt ifrån erbjuder en sådan.

  Lite samma misstag har man gjort i den annars så vetenskapliga serien Numb3rs, där man i ett avsnitt flirtar med mediumskap.

 4. 21 April, 2011 at 16:25 —

  Psych er herlig. Selv om noen av skuespillerne uttrykker en tro på at det finnes “mer mellom himmel og jord” så er serien gang på gang klokkeklar på at det ikke finnes ekte synske og hovedpersonen bruker alle triksene “vi” vet synske bruker.

  Castle er en annen flott serie med en sterk kvinne i en hovedrolle. Det er riktignok krimforfatteren Castle (Nathan Fillion) serien har navn etter, men den handler like mye om mordetterforsker Becket (Stana Katic) som, i starten ufrivillig, får assistanse av Castle med å løse mordgåter. Og om jeg ikke husker feil har alt som har vært mystisk i serien til slutt vist seg å være… “Not magic”.

 5. 21 April, 2011 at 21:26 —

  Jag gillar inte amerikanska standarddeckare vilket gör att ex. Bones/Numbers/CSI förkastas trots att de möjligtvis har ett positivt budskap vad gäller naturvetenskap. De är oftast så jävliga ostiga.

  Treme tittar jag på eftersom den bär fanan efter the Wire som bäst på TV.

  Andra serier jag följer är Boardwalk empire, Sons of Anarchy, Entourage, Tru Blood, ja.. ni förstår.

  En av mina hatserier som älskas av många skeptiker är the Big bang teory. Jag vägrar gilla en komediserie för att den tar upp ämnen jag är intresserad av. Skiten är ju inte rolig på något sätt! Nej, ge mig The thick of it, smart brittisk satir, eller Americas funniest home videos – det blir fan aldrig tråkigt att se folk ramla!

  Sen älskar jag ett antal dokusåpor: Project runway och Top chef ligger i topp. Jag är skeptisk mot dålig smak.

 6. 21 April, 2011 at 22:49 —

  Kollar bla på CSI, true blood, the borgias, the walking dead, family guy.

  gillar CSI för att man får följa med i den vetenskapliga processen.

  Family guy är så härligt reskektlös när det kommer till religion. Det finns även ett underbart avsnitt när Peter tror att han är synsk och skall hjälpa polisen hitta en mördare. Lovely!

  True blood kan man verkligen inte kalla vetenskapligt, men man förlåter det för allt sex och våld =)

 7. 21 April, 2011 at 23:07 —

  Jag brukar se de flesta avsnitt av Bones, CSI (gillar dock inte CSI Miami), NCIS, Numb3rs och House. Ibland blir det även ett avsnitt Mythbusters och Penn och Tellers Bullshit. På den teknade fronten är det mest Futurama som gäller.

  Bland dokusåporna gillar jag Project Runway. Ibland blir det ett avsnitt Halv åtta hos mig eller Top Model med.

  Av svensk produktion är Så ska det låta och På spåret favoriter. Det är sällan jag missar ett avsnitt av dessa.

 8. 22 April, 2011 at 09:30 —

  Hoppas man får svara här fast man är skribent på bloggen?

  Jag kan, likt hekkonen däruppe, inte gilla en serie enbart för att jag gillar budskapet. The mentalist är ju t. ex så tråkig att klockorna stannar, samma gäller The big bang theory. Bones lägger jag (kanske inte helt rättvist?) i samma kategori som NCIS med överdrivna karaktärer och buskisliknande tokigheter.

  Jag gillar Tru blood, Entourage och Boardwalk empire. Bland komediserier kollar jag på Family guy och How i met your mother. Men min bästa genre är helt klart dokusåpor. Vägrar skämmas, jag älskar’t. Följer alla The real housewives of (finns: Atlanta, New York, New Jersey, Miami, Beverly hills, Orange county, DC), Jersey shore, Project runway, Americas next top model mm mm.

  Efter att ha läst några kommentarer här ovanför blev jag sugen på att testa Psych, så det måste jag göra.

 9. 22 April, 2011 at 15:25 —

  Jag gillar Dexter och Breaking Bad just för att dom är verklighetstrogna (även om dom hade åkt dit för länge sen i verkligheten). Tycker annars att vetenskaplighet och feminism etc. bara blir något man använder som en “pose” för att verka duktig för en specifik målgrupp.

  SciAm hade en artikel om just Dexter och Breaking Bad: http://scientificamerican.com/article.cfm?id=killer-entertainment

 10. 22 April, 2011 at 15:49 —

  Jag undrar vad en statistisk undersökning av tv-tablån för en normalvecka skulle visa. En övervikt mot USA-producerad kriminaldrama i olika former är min gissning. Jag har inte väldigt mycket till övers för formen, men även jag kan vara tilltalad av Bones exempelvis, för att den hålleer sig ganska strikt vetenskaplig i sina tillvägagångssätt och förklaringsmodeller. Mentalist gillar jag inte, kan bero delvis på den tvålfagre och triste huvudrollsinnehavaren. Då är jag betydligt mer tilltalad av Lie To Me, Tim Roth (var det väl?) är betydligt mer karismatisk. Serien lutar också mer åt att det Lightman Group ägnar sig åt har vetenskaplig grund, även om Lightman själv väl i högsta grad framställs som ett naturbegåvat geni. Karaktären sägs också bygga på en verklig och mycket prominent forskare, Paul Ekman, dock har även hans forskning varit mycket omstridd.
  Annars föredrar jag i kriminalgenren brittiska serier, och de två topparna där är nog den gamla Wire in the Blood – även om jag tappade intresset lite när Carol Jordan skrevs ut ur serien – och Waking the Dead, som jag tycker är en rätt “egen” serie. Ur feministisk synvinkel kan de nog båda lämna en del övrigt att önska, det bästa man kan säga om gestaltningen av könsrollerna i dem är kanske att i inget av fallen skulle någon av parterna på egen hand uppnå de resultat de gör tilllsammans. Den “excentriske” mannen behöver den rationella kvinnans struktur och sans, och för hemne fungerar han som katalysator. Eller nå’n annan analys som någon annan säkert kan göra mycket bättre.

 11. 22 April, 2011 at 17:39 —

  @kalleba: Oh… Breaking bad glömde jag. Den är tillsammans med Treme på toppen av min lista. Heisenberg. *nickar gillande*

 12. 22 April, 2011 at 17:44 —

  Vad skeptiska serier anbelangar är det väl i stort sett bara Mythbusters, Pen and Teller och Vetenskapens värld som jag mer frekvent tittar på. Men en en skeptisk humorserie vore ju kul om nån fick tummen ur satte igång att skriva ihop. (Ja, ja, jag ska.)

  Annars är favvisarna bland nu rullande serier: Doctor Who, Torchwood, Treme, Boardwalk Empire, Sons of Anarchy, Breaking Bad, Kobra.

  Psych låter lovande, så den ska jag kolla in.

  Dexter, House, True Blood och några andra sporadiskt. Eller, jag har tappat några säsonger. Blir att titta ikapp…

 13. 22 April, 2011 at 18:17 —

  @hekkonen: Angående Big Bang Theory: I hear ya! Det känns som om vi nördar liksom MÅSTE älska BBT för att det är en sitcom om nördar, men själv känner jag mig mest förolämpad av det lilla jag sett. Jag har aldrig gillat sitcoms över huvud taget, och det blir inte bättre för att det handlar om ett gäng socialt inkompetenta genier. Jag identifierar mig som nörd och har alltid umgåtts med nördar och jag KÄNNER INTE IGEN MIG!

 14. 22 April, 2011 at 19:33 —

  Tack för tipset Psych, den ska jag kolla in.

  Annars tittar jag på House, Dexter, True Blood. Något som inte nämts av andra är Mad Men som är otroligt bra, kanske inte just som skeptisk serie. Spartacus Blood and Sand samt The Walking Dead är också två riktiga höjdare.

  För att återknyta till frågan. Jo jag tycker det är bra om serien har ett skeptiskt budskap men det är inget krav. Gillade serien X-Files när det begav sig men trodde för den sakens skull inte på sagorna.

 15. 23 April, 2011 at 09:58 —

  @Felicia:
  Jag förstår vad du menar, BBT bygger väldigt mycket på fördomen att smarta personer som sysslar med vetenskap måste vara socialt handikappade. Skämten må vara roliga men den grundläggande tanken i serien lämnar en aning dålig smak…

  Följer rätt få serier själv, och väldigt få av dem är speciellt vetenskapliga. Jag försöker då och då på serier med mer vetenskaplig grund, men det gör mig allt som oftast förr eller senare besviken…

  Så istället så ser jag på saker som Fringe, Eureka, Doctor Who och Torchwood. Där behöver jag inte störa mig när de plötsligt kastar in något paranormalt och lämnar det öppet om det var äkta eller inte…

 16. 23 April, 2011 at 09:58 —

  @Felicia:
  Jag förstår vad du menar, BBT bygger väldigt mycket på fördomen att smarta personer som sysslar med vetenskap måste vara socialt handikappade. Skämten må vara roliga men den grundläggande tanken i serien lämnar en aning dålig smak…

  Följer rätt få serier själv, och väldigt få av dem är speciellt vetenskapliga. Jag försöker då och då på serier med mer vetenskaplig grund, men det gör mig allt som oftast förr eller senare besviken…

  Så istället så ser jag på saker som Fringe, Eureka, Doctor Who och Torchwood. Där behöver jag inte störa mig när de plötsligt kastar in något paranormalt och lämnar det öppet om det var äkta eller inte…

 17. 25 April, 2011 at 14:24 —

  Många bra serier som nämnts! Kan göra ett tillägg på en spin-off på Dr Who, nämnligen “The Sarah Jane Adventures”. 😀

 18. 26 April, 2011 at 16:28 —

  Har egentligen inte tv så jag tittar genom datorn (play) eller hos vänner. Det gör att jag inte hänger med i allt som visas men jag har en del jag gillar. Favoriterna är Mythbusters, BBT, How I Met Your Mother, Mästarnas mästare, Late Late show, Last chance to see (Stephen Fry) och störst är The Daily Show!
  Bästa barnprogammen: Dinosaurietåget, Mekatronik, Stora maskiner, Philofix och allt Eva Funck gör!

 19. 27 April, 2011 at 09:11 —

  Måste ändå försvara Big Bang Theory, jag tycker det är en riktigt rolig serie, och att ogilla den bara för att man “borde” gillad den är ju lika dumt som att gilla den av samma anledning.

  Jag ser det inte som en nödvändigtvis extra nördig serie, lika lite som att Will & Grace är en extra bögig serie. Sitcom som sitcom, sedan att man känner igen viss jargong osv är väl bara ett plus. BBT är över lag välskrivet och roligt, tycker åtminstone jag, och då har jag över lag ganska svårt för sitcoms.

  Vet inte om någon nämnt denna än, men jag kan varmt rekommendera The IT Crowd. Det är en brittisk sitcom om en IT-avdelning, briljant skriven humor.

 20. 12 May, 2011 at 14:21 —

  Jag tycker Big Bang Thepry är väldigt kul även om man kan överdosera på den (jag ser ifatt alla säsonger just nu). Det är ju sen smarta och roliga dialogen som är behållningen.

  Sedan tycker jag man känner igen sig i många delar i Big Bang Theory mycket mer än man känner igen sig i en amerikansk standardramaserie.

  Jag brukar gilla serer om det finns personkemi och humor så jag ser just nu bland annat The Mentalist, NCIS, Bones, The Good Guys, The Closer, Eureka och Castle.

Leave a reply