AlternativmedicinPseudovetenskapSkepticism

Heala hästar och bli anmäld

Vi skeptiker blir beskyllda för att predika för en redan konverterad kör och jag håller med! Vad gör vi för skillnad egentligen och varför hörs det inte mer om oss i media?

Jon?

Jon från Skeptikerpodden tog och röt till angående VoF och dess inaktiva roll i att framföra det  skeptiska budskapet till den ”neutrala” folkmassan, de som ännu inte tagit ställning i de ämnen vi skeptiker motsäger oss. Jag behöver inte detaljnämna här, alla ni som läser detta vet redan vad jag hänvisar till. (Behövde inte ens förklara vad VoF står för).

Men vi är alla lika måttligt trötta på det ‘bluff och båg’-makeriet som finns både på nätet och IRL och jag håller med Jon när han skriver;

”VoF borde anmäla kvacksalvare. Vi har i skeptikerpodden försök anmäla ett antal personer som uppenbart brutit mot olika lagar (kallat sig läkare, behandlat cancer utan läkarleg et c) men det händer inget. Om VoF som organisation med viss vikt bakom istället börjar göra det och skickar ut pressmeddelanden när det sker så KANSKE mer händer.”

I tisdags läste jag ett tweet om en webbsida som erbjuder bland annat distanshealing för hästar och att läsa av hästarnas energizoner m.m. Det gjorde att jag såg rött. Med Jons ord färska i minnet gick jag till www.konsumentverket.se och gjorde en anmälan:

”Jag kom in på en hemsida som erbjuder distanshealing för hästar. Detta är varken bevisat att vetenskapligt fungera och det är etiskt bedrövligt att påstå att något sådant skulle fungera. Dessutom utövar hon Meridian Flush, som skulle vara någon som “helar och aktiverar energi systemet.” Hela hennes hemsida är överfylld av löften om behandlingar som många vetenskapliga undersökningar inte kan verifiera.

Denna kvinna. Agneta, kan nås via sin hemsida eller […]*
http://www.agnetashastrehab.dinstudio.se/

Jag tycker det är förkastligt att något sådant här får lov att marknadsföra sig som ett legitimt hjälp för sjuka hästar istället för att ägaren uppsöker beprövad hjälp från en veterinär.

Ni får gärna kontakta mig om det skulle behövas.”

Attribution: Adi Holzer

Som ni ser behöver man varken besitta “korrekt” retorik eller behärska logiska felslut. Inte heller behöver man vara en inbiten skeptiker (något som lätt avskräcker nya skeptiker). Detta var inte svårt. Det tog mig hela fem minuter att göra. Ingenting alls, tidsmässigt, om man jämför med hur mycket av vår tid vi spenderar på nätet. Så varför rycker vi oftast på axlarna och inte gör något åt saken? Jobbigt? Svårt? Krångligt? Nej, det är det inte. Det är dags att vi hörs mer, syns mer!  Tar tag i bluffmakare och skakar om dem lite. Skaka tillbaka dem till verkligheten.

Låt Skeptikerpodden lysa som ett föredöme och låt VoF ta sin plats i fören och bana vägen för oss andra, likt en gigantisk isbrytare som gör det lätt och enkelt att uppmärksamma och anmäla. För VoF har sådant enormt potential och med deras guidning kan vi nå de större massorna och inte bara de egna.

Så kära skeptiker – upp till skrivkamp!  : D

*Har tagit bort Agnetas mejl och telefonnummer, uppgifter som ändå finns tydligt på hennes hemsida.

Previous post

Den religiöses megalomani

Next post

Skeptiska snabbisar 20/4

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

7 Comments

 1. 20 April, 2011 at 23:26 —

  Väl rutet! Bra jobbat med hennes hemsida, jag förstår över huvud taget ingenting av hennes produkt så en eloge för att du orkar gå igenom den!

 2. 21 April, 2011 at 08:39 —

  Du har så rätt. Men jag är lite uppgiven måste jag säga. Tjänar det något till att anmäla? Leder det NÅGONSIN någonstans? Om jag bara vet att det ibland gör det kommer jag anmäla like crazy.

 3. 21 April, 2011 at 12:45 —

  @charmkvark: Kanske att de skiter i att göra nånting just nu, men om de får in massvis med anmälningar kanske de börjar förstå att folk faktiskt bryr sig och tycker det är viktigt? Med riktig tur kanske man får till en systematisk förändring.

 4. 22 April, 2011 at 09:30 —

  @Felicia: Du har rätt. Jag ska börja anmäla, hoppas att fler gör det också!

 5. 25 April, 2011 at 13:27 —

  Fick snabbt svar från konsumentverket vilket summerar vad ni redan kommenterat här ovanför. ^_^

  “Tack för ditt brev.

  Anmälningar och synpunkter från allmänheten är mycket värdefulla och till stor hjälp i Konsumentverkets tillsynsarbete. Din anmälan förs in i vår ärendedatabas och kan komma att läggas till grund för en framtida diskussion med branschen.

  Med vänliga hälsningar

  Konsumentverket”

  Så, det är viktigare än man kan tro att anmäla. 😛

  Vill även visa er denna coola nya hjälpmedlet för snabbare och lättare anmälan. Kanske kan man ordna ett liknande system för svenska siter också?
  http://bit.ly/fgIvEQ

 6. 27 April, 2011 at 22:33 —

  Bra. Ska följa ditt exempel.

 7. […] jag skrev inlägget ”Heala hästar och bli anmäld” så efterlyse jag någonting som skulle underlätta att anmäla WooWoo-sajter på internet. […]

Leave a reply