Alternativmedicin

Varför inte laglig homeopati?

Jag tänker börja med att säga att jag ännu inte börjat bråka med homeopaterna på diverse forum, inte heller har jag gjort en fördjupning i homeopatins värld. Det är bara så att jag blivit otroligt ställd av namninsamlingen Värna, som Kaylee nämnde i sitt tidigare inlägg. För att ett homeopatiskt preparat ska vara lagligt att behandla med måste detta finnas registrerat hos Läkemedelsverket och det är detta namninsamlingen är emot. Man vill ha en ”fri marknad” för homeopati, dvs att det som används inte ska behöva kontrolleras av Läkemedelsverket utan att man ska kunna använda preparat som är lagliga i andra länder i Europa för behandling utan att de är registrerade i Sverige. Jag undrar varför detta är så otroligt dåligt för homeopaterna att de behöver strida emot det.

Homeopatika?

Homeopatika?

Först och främst – gör inte dessa bestämmelser det homeopatiska yrket MER legitimt i allmänhetens ögon? Om Läkemedelsverket har en registrering och ett godkännande av de preparat som används så måste ju detta ändå öka statusen på homeopati och legitimera utförandet av homeopati. Enligt Värna är det svårt och kostsamt att registrera homeopatiska läkemedel hos Läkemedelsverket och att den inte subventioneras på grund av att den klassas som placebo. Fair enough, men om homeopati är något man brinner för och verkligen tror på känner jag att det inte kan vara så attans svårt. Finansiärer av alla dess slag kan hittas i hela Sverige och vi lever i ett land som definitivt främjar entreprenörskap. Jag har ingen aning om hur processen för att registrera ett homeopatiskt preparat hos Läkemedelsverket ser ut, men jag skulle snarare se möjligheter i detta än problem. Homeopati skulle anses som säkert, utövare och dess utbildning skulle tas på allvar – detta är i alla fall den slutsats jag som privatperson skulle dra.

Lördagsgodis?

Lördagsgodis?

Att strida emot dessa bestämmelser, som finns till för att skydda den enskilda individen mot felaktiga behandlingar känns där i med dumdristigt. Varför inte välkomna detta och bevisa att homeopatin hjälper och fungerar? Ta till exempel homeopater som studerat i flera år, är detta inte en chans att höja statusen på yrket och utbildningen anmärkningsvärt? Att gå emot något som är till för att skydda människor känns mystiskt, grundtanken för både Läkemedelsverket och Homeopatin är ju att människor ska må bra.

Till vardags jobbar jag inom finans och det är ett område som är fullt av regleringar, registreringar och bestämmelser. Dessa finns inte till för att jävlas med yrkesgruppen på något sätt utan det handlar om transparens, något som är otroligt viktigt i alla yrkesgrupper. Transparens i detta sammanhang betyder att man ska kunna kolla upp siffror, transaktioner, status med mera på aktiva företag för att skydda konsumenter och sammarbetspartners. Detta gäller även klädindustrin, mat, fordon, alla branscher man kan tänka sig – inklusive medicin.

Som jag uppfattar det handlar denna bestämmelse gällande homeopatiska preparat just om transparens. Homeopater ska också inkluderas i denna grundläggande transparens som finns för andra yrkesgrupper, varför kämpa emot det? Jag anser att homeopatin i Sverige, i allmänhetens ögon, har mer att vinna på att gå med på dessa bestämmelser för att visa att man inte har något att dölja. Kom ut ur örtapoteket och följ lagen som oss andra.

Previous post

Skeptiska snabbisar 14/4

Next post

Skeptiska snabbisar 17/4

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

3 Comments

 1. 17 April, 2011 at 10:15 —

  Jättebra rytet! Nästa steg blir att få bort homeopatin helt. Men det tar nog ett tag. : )

 2. 17 April, 2011 at 13:37 —

  Detta är ju en ganska vanligt inställning inom alternativ- och “komplementärmedicin”. Att dom väljer det som för tillfället får dom att se bra ut. Ena stunden evidens och register, i andra så är det bortom vetenskapens gränser, “kvantfysik” och vibrationer etc. Dom vill ha kakan och äta den också.

 3. 18 April, 2011 at 03:39 —

  Bra poänger, men jag måste säga att jag har stött på alldeles för mycket i debatter med “dessa människor” att jag åtminstone på ett personligt plan är ganska säker på vad dessa saker beror på. Anekdoter, visst, men inga (INGA) anekdoter jag har efter 10+ år med dessa debatter direkt med troende har pekat på något annat.

  Jag började debattera med troende av alla de slag 1998, och min initiala inställning, som jag behöll ganska länge, var att detta över lag handlade om vilseledda individer som faktiskt bara ville väl. Inom många områden är det så, men jag tror inte längre att detta gäller med personer som är insnöade på en specifik sak.

  Har man jobbat som homeopat i några år VET man att man sysslar med bedrägeri. Visst, man kan peka på Confirmation Bias, Recall Bias osv, detta är mycket viktiga faktorer, men se bara på hur reaktionen var på kaylees grävande tidigare. Det är så en person som vet att den har fel reagerar, och ändå kör denne vidare på precis samma spår.

  Problemet i branscher som dessa är att bedragarna inte sorterar ut sig själva, de glider sakta men säkert över från vilseledda till bedragare under sitt utövande. Det är min erfarenhet.

Leave a reply