Vetenskap

Du skall ha begär till din nästas alger

Den som ser levande organismer som distinkta individer och arter, enkelt inplacerade i hierarkiska fack enligt Linnés gudomliga ordning, bör nog tänka om lite. Naturen är och har alltid varit en enda röra, där individer och i längden populationer lånar friskt av varandra. Eller utnyttjar eller stjäl… det beror på hur snäll man vill vara i sin retorik.

Bild lånad av Wired som lånat av PNAS

Salamanderägg

Ta till exempel salamandern Ambystoma maculatum, i vilken det växer alger. Inuti cellerna, alltså. (Frågan är vad salamandern har för nytta av algerna, för den lever mest under jord och har alltså ingen nytta av fotosyntes.) Den här sortens symbios över artgränserna är ytterst ovanlig hos ryggradsdjur. Vanligtvis tar vårat välutvecklade immunförsvar död på andra organismer innan de ens kommit i närheten av att inkorporeras i våra celler. Eller ja, det är i alla fall antagandet biologer gjort hittills, men vem vet — salamandern kanske inte alls är så ensam om att samarbeta med en annan art på detta ytterst intima sätt som vi trott.

Hur som helst har vi förmodligen just lån/stöld/symbios att tacka för att vi över huvud taget existerar. Vi är ju eukaryoter, det vill säga organismer vars celler är organiserade i olika organeller (i stället för att alla reaktioner sker i en enda soppa som hos bakterier). Den mest kända organellen torde vara mitokondrien. Mitokondrier är, som alla som haft en någorlunda bra biologilärare vet, inte bara cellens “energifabriker” utan även en rest av en bakterie, som någon gång för länge sedan började leva som en intracellulär symbiont i en större cell. Växternas kloroplaster uppkom på samma sätt, och de finns de som anser att de flesta eller alla av cellens olika organeller har sitt ursprung i assimilering av bakterier i större celler.

Yo dawg, I herd u like shells...

Utnyttjandet av andra organismer för att lösa olika problem är utbrett och finns på alla nivåer. Xenophoridae, till exempel, är en grupp snäckor som sätter fast andra snäckors skal på sitt eget skal som kamouflage. Vad är det egentligen för snäcka vi ser på bilden? Och så har vi ju lavar, som består av svampar och alger som lever i symbios. Namnet “renlav” är alltså inte ett namn på en art utan en kombination av två.

Fast det mest uppenbara exemplet är väl egentligen hela djurriket, vars främsta särskiljande egenskap är att djur uteslutande livnär sig på andra levande organismer. Vi låter alltså växter binda upp viktiga ämnen som kväve och kol i organiska molekyler som vi sedan stjäl av dem. (Möjligen undantaget en viss nakensnäcka, som faktiskt nyttjar fotosyntes… men bara efter att den käkat upp en massa alger och inkorporerat algernas kloroplaster i sitt eget skinn.)

Kontentan av det hela är att naturen är en gigantisk röra. Våra bekväma kategoriseringar blir svårare och svårare att upprätthålla ju mer vi tar reda på om hur organismer, arter och ekologiska system egentligen hänger ihop. Människan är ett djur bland andra, artgränser luckras upp, individbegreppet blir svårtolkat… Inte undra på att så många biologer verkar lite smågalna.

Previous post

Smått och gott från Fenomen.

Next post

Värna om Homeopaterna

Felicia

Felicia

4 Comments

 1. 10 April, 2011 at 12:57 —

  Jag älskar sånt här även om algerna var encelliga vilket gjorde mig lite besviken. Kanske är det inte politiskt korrekt döma alger på basis av cellantal? Den där äckliga gråsuggeliknande lusen som ersätter torskens (?) tunga är min favorit i den här genren.

 2. 13 April, 2011 at 12:23 —

  @hekkonen: Nu skulle jag i och för sig kalla den lusen för en parasit snarare än en symbiont, men visst passar den in i sammanhanget!

  Endosymbiosteorin som visat sig stämma väldigt väl trots att biologer i början var obenägna att ta till sig den pushades för övrigt av Lynn Margulis, som numera tyvärr har låtit sin berömmelse stiga henne till huvudet. Tråkigt när det blir så.

 3. 17 April, 2011 at 14:43 —

  Endosymbiontteorin är ju en av de saker som gör “verkligheten” så mycket intressantare än diverse skapelsemyter.

 4. 18 May, 2011 at 17:23 —

  Don’t mind me, just testing something…

Leave a reply