Paranormalt

Smått och gott från Fenomen.

I söndags var jag och Technicolor publik till Kanal 5’s program Fenomen med Uri Geller. När vi kom in i rummet innanför studion var det första jag såg en man med t-shirten: “Jag är inte en idiot, jag har bara otur när jag tänker”. Talande för en stor del av publiken tyvärr.

Vi blev insläppta till studion och redan innan programmet börjat hade vi himlat sönder våra ögon. I inbjudan all publik fått skickad till sig stod:

Detta gick Uri ut till publiken och pratade om. När han sa till skulle man ta upp sina skedar eller sina nycklar och skrika någon ramsa medan man skickade all sin energi in i skeden/nycklarna. När han sa detta höll han upp en sked och gjorde pressande rörelser på vardera sida om skeden. Mmm. Tankekraft va. Han sa också att han hade en hammare med sig om någons nyckel skulle bli böjd. “Det funkar inte alltid, men ibland gör det det!”.

Programmet startade och mentalisterna uppträdde. De var riktigt bra! En klar kvalitetshöjning från förra veckan. Så blev det då dags för Uri’s paradnummer. Alla i publiken och alla hemma skulle ta fram skedar och nycklar och göra sig redo att bete sig som idioter. Jag och Technicolor satt med skeptiska fejor och blev givetvis fångade på bild just då. Tjejen bredvid mig tog inte upp någon sked ur sin väska, utan en rejäl bordskniv, en sån som typ är förstärkt på mitten. Den la hon försiktigt ovanpå sina uppvända handflator. Den blev inte böjd, jättekonstigt. Hon la besviken ner den i väskan igen.

Eftersom programmet direktsänds får folk ringa in/skicka in bilder om de lyckats med någon magi på hemmaplan. En kvinna ringde in och påstod att hon lagt en sked på tv:n och den hade åkt rakt in i bröstet på henne! Fantastiskt va? Hon hade t o m videofilmat det. Jag gick nyss in på kanal5’s Fenomen-sida och kikade på klippet. Upplösningen är typ 1 pixel. Man ser knappt att det är en tv:n och man ser knappt skeden. Den ramlar ner från tv:n och personerna i rummet frågar var den tog vägen. Efter en liten stund börjar en kvinna skrika: “den flög på mig!”. Det finns fler “fantastiska” klipp här.

I publiken var det en kvinna vars nyckel blev böjd. Eller så var det någon som själv fuskat för att få uppmärksamhet eller någon som Uri placerat ut. Välj själva vilket alternativ som är mest troligt. Jag hörde ett par som satt snett bakom mig, tjejen sa:-

– Tror du på det här?

Och kille svarade:

– Det är klart, du såg ju själv vad som hände!

Jag tror jag ska köpa upp ett lager “Jag är inte en idiot, jag har bara otur när jag tänker”-t-shirts att dela ut vid behov.

Previous post

Skeptiska snabbisar 6/4

Next post

Du skall ha begär till din nästas alger

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

5 Comments

 1. 7 April, 2011 at 12:24 —

  “blev givetvis fångade på bild just då.” Som om ni inte hade skeptiska fejor redan långt innan och efter ni ens besökte studion 😉

  Lite dyrt att dela ut kläder sådär, kanske knappar eller nått vore mer praktiskt gångbart?

 2. 7 April, 2011 at 12:59 —

  @Kaggen: Haha jo det har du rätt i! Men just då blev det sån kontrast mellan de andra som höll upp skedar och uttalade en trollformel.
  Knappar kanske vore nåt…

 3. 7 April, 2011 at 13:19 —

  Du såg att den där inskickade skedböjningen där skeden “smälte” på mitten, som vi himlade med ögonen åt, var inskickad av nån magikerbekant till Daniel, va?

  http://danielkarlsson.com/blogg/?p=5318

 4. […] ju också att händelsen i fråga ska inträffa mer ofta än vad som är slump. Charmkvark skrev i ett tidigare inlägg om vårt besök i Fenomen-studion och ett av Uris tricks är att be tittare att, med hans hjälp, […]

 5. 16 April, 2011 at 14:03 —

  […] tecken med Vetenskap och Folkbildnings årskonferens och Skeptikerpub Sthlm. På söndag var ju jag och Charmkvark publik i Uri Gellers Fenomen, men jag hann också med en ännu intressantare upplevelse: new age-/alternativmedicinmässan […]

Leave a reply