Livsåskådning & ReligionSkepticism

“Because I care about what’s true!”

Några av mina medskribenter här på Skepchick har på olika sätt närmat sig frågan om varför eller hur det kommit sig att de är skeptiker. Eftersom jag aldrig varit något annat har jag haft svårt att besvara den själv, men kom att tänka på någonting tidigare idag.

Nakensnäckor är vackra...

När jag var liten älskade jag böcker om djur och växter … och planeter … och stenar och vulkaner. Och dinosaurier. Jag hade nog vid närmare eftertanke älskat böcker om precis allt möjligt, bara jag haft tillgång till dem. Och så länge de hade vackra, illustrativa fotografier. Illustrationer var väl ok, om de visade sånt som man omöjligen kan fota, t.ex. insidan av en stjärna, men de var inte alls lika häftiga som foton av vulkanutbrott eller närbilder på fjädrar.

Detta håller än idag. På min iPad har jag en fantastisk app som heter Star Walk — exakt vad den gör tänker jag inte gå in på men kolla upp den! — som bland annat har en “picture of the day”-funktion. Varje gång jag får en “artist’s impression” blir jag lika besviken. Jag vill inte veta hur nån konstnär tror att ett svart hål i mitten av en galax kanske ser ut. Det är inte intressant. Ge mig ett färgfoto av Io istället.

...lavaformationer är vackra...

Jag tror att detta är själva kärnan till varför jag är skeptiker, humanist och ateist. Jag har alltid älskat och haft en stor fascination för världen precis som den är, och aldrig förstått hur man kan nöja sig med halvtaskiga representationer om det är möjligt att få the real deal.

Richard Dawkins sa det bäst i en av sina dokumentärer, när en kristen skolföreståndare gjorde sig löjlig över en vetenskaplig förklaring till månens uppkomst och frågade varför man inte lika gärna kan lära ut skapelsemyten. Varför spelar det ens någon roll?, undrade den kristne gubben. Dawkins ser något förbluffad ut och utbrister: “Because I care about what’s true!”

...till och med slemsvampar är vackra.

Ja, precis så är det. Jag bryr mig om vad som är sant. Och jag menar inte “bryr mig om” som i “tycker är viktigt” — jag menar verkligen att jag bryr mig. I care. Vad som inte är sant, myter, sagor och annat, är i och för sig intressant att studera också, men jag bryr mig inte om det på samma sätt. Det som går att se och studera, det som jag säkert vet har en basis i verkligheten, det är det enda som verkligen, verkligen berör.

Men varför ska jag då prata om det hela tiden? Kanske ligger det någon liten missionstanke bakom. Jag tror att de flesta skulle ha nytta av att se verkligheten som den verkligen är, med alla dess skavanker, men också den oändliga, nästan smärtsamt storslagna skönhet som universum bjuder. Att vara skeptiker innebär njutning för mig, en storögd beundran av världen som omger mig (för övrigt knappast något som termen antyder, tyvärr). Inte så konstigt att jag vill sprida synsättet.

Previous post

Distanshealing

Next post

Skeptiska snabbisar 26/3

Felicia

Felicia

5 Comments

 1. 25 March, 2011 at 20:38 —

  Words to live by: ”Because I care about what’s true!”

  Bra och trevligt inlägg som jag blev glad av.

 2. 25 March, 2011 at 21:14 —

  Ja, jättefint! <3 Fint som smör. Eller som slemsvamp.

 3. 25 March, 2011 at 21:46 —

  Upptäckte just att dagens XKCD råkade handla om typ exakt samma sak. Lovar att jag inte hade läst den innan jag skrev inlägget!
  http://xkcd.com/877/

 4. […] har skrivit förut om att den största anledningen till varför jag är engagerad som skeptiker är att jag bryr mig […]

 5. 15 September, 2011 at 14:42 —

  […] är allt. Det är sant. Det […]

Leave a reply