ParanormaltSkepticism

Distanshealing

Något som gjort mig nyfiken ett bra tag är distanshealing. När jag först hörde talas om det tänkte jag: det kan inte vara så enkelt som det låter.  Jag såg framför mig att healaren (vilket jävla ord, håller på att skriva “hälaren” varenda gång) pratar i telefon med den sjuke och säger typ: “nuuu… lagar jag din aura”. Eller vad de kan tänkas göra.

Men så var det inte. Det var ÄNNU enklare. “Patienten” skickar in ett mail om när denne vill ha healing och vid den tiden lägger den sig på soffan och chillar. Och blir healad. Man behöver inte ha någon som helst kontakt i övrigt med healaren. Man ska inte höra av sig för att se om denne har healat, för det har den. Man ska bara ligga ner, ta det lugnt och ta emot healingen. Hur fantastiskt är inte det? Det sparar ju in på alla möjliga resurser och ger healarna möjlighet att hjälpa betydligt fler.

Nu har jag surfat runt på några olika sidor och lärt mig en hel del.

 1. Alla sidor verkar fira särskrivningsfestival dagligen.
 2. Ingen vet riktigt hur distanshealing fungerar, eftersom det är någonting som sker “bortom tid och rum”. Men fungerar, det gör det. Eller ja, inte för alla och inte varje gång, men ibland fungerar det.
 3. Det verkar vara ett rätt soft sätt att få in pengar på. Minimal ansträngning verkligen.

Vissa healare tar dock inte den absolut slappaste vägen ut, utan vill ha lite kontakt med sina “patienter”.

Anna-Lena skriver:

För att man ska kunna ge distanshealing till någon måste man ha en personlig länk till någon, det räcker inte bara med ett mail eller ett namn, utan helst ett handskrivet brev eller foto för att få en bra mental länk.

På en annan site vill de prata med sina patienter i telefon under healingen. Men de säger också:

Vill du ta emot healing till det du behöver ha hjälp med? Vi använder inte någon healingmetod längre för att heala, vi healar direkt från ljuset i oss själva.

Huh?

Vet inte vilket av Googles förslag man ska bli mest rädd av

Det här är från sidan www.personlig-utveckling-healing-meditation.com (smidig adress verkligen):

Vad kan jag få hjälp med egentligen?
Allt i universum är frekvenser, vibrationer dvs ljud eller ljus! Universell Vit Tids Healing fungerar utifrån dessa principer meknismer! Healingen är målsökande, universum vet. En hake är var och ens karma! Vad kan healas eller ej det beror på nivån av karma, eller vad du får ta emot för hjälp!
Så det är upp till alla att pröva sig fram till vad som fungerar för var och en! Det vi attraherar fungerar! Det vi tror på manifesterar vi! Det vi tänker på attraherar eller manifesterar vi! Livet är enkelt men så svårt eller stort! Livet spelregler är till för att lära sig och sedan kan man leka med reglerna! Hoppas du kan förstå! Det är bara du som kan heala eller läka dig själv, med hjälp av dig själv, med hjälp av någon, så att du hjälper dig själv! Du använder alltså mig som healer att heala, läka dig själv!

Vill du utmana dig själv kan du räkna antalet utropstecken i texten ovan. Eller leka “hitta punkten”, för det finns faktiskt en där. Som en parentes kan jag berätta att mannen bakom den sidan har en för-kär-lek för binde-streck och titel-makeri:

Jonas Philipson
Healing-Lärare
Meditations-Lärare
Själv-Ledar-Coach
Coach Livs-Plans-Processer
Stress-Väktare
Samtals-Partner
Väg-Ledare
Väg-Visare
Holo-Preneur, Net-Preneur, Entre-Preneur
Divine-Line, On-Line, Off-Line Coach

Många av de utövare jag kikat på erbjuder kostnadsfri distanshealing, vilket är ungefär som att dela ut gratis luftgitarrer. Men bättre det än att försöka sälja tramset. Faran ligger förstås i att folk ska använda healing istället för riktig sjukvård.

De som verkligen tror att distanshealing fungerar, varför ställer de inte upp på några tester? Ett enklare dubbelblindat test kan ju knappast gå att konstruera. Prio ett är ju inte att veta HUR det fungerar, för det kanske vi inte har möjlighet att ta reda på. Men OM det fungerar går faktiskt att ta reda på och dessutom väldigt enkelt. Är ni säkra på att det fungerar har ni inget att förlora, bara massor att vinna. Tänk att vara den som ger av vetenskap uppbackad distanshealing ett ansikte. Om inte för pengarnas skull så för att kunna hjälpa ännu fler. Oss skeptiker t. ex.

Previous post

Skeptiska snabbisar 21/3

Next post

"Because I care about what's true!"

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

6 Comments

 1. 24 March, 2011 at 10:09 —

  Roligt och intressant ämne! Har-även-jag fun derat på detta ämne!! w00t.

  Har t.o.m. några healers på min fb vänlista o du känner ju mig, I like to raise hell! Så krävdes enorm mycket återhållsamhet från min sida att inte ifrågasätta varenda event de lägger upp. ^_^

 2. 24 March, 2011 at 10:56 —

  Om man kan distansheala så bör man kunna göra motsatsen.
  Ditstansinjuring eller skadering eller oläkning, jag älskar swinglish.

  En modern arme har som ni alla vet hela bataljoner av folk som just nu sitter och skickar sådan distans energi mot sina fiender.

  Nej det har de inte.

 3. 25 March, 2011 at 06:49 —

  @kaylee: Åh herregud. Jag skulle aldrig orka ha såna på min vännerlista. Blir frustrerad nog av att ha användare av detsamma.

  @lillerik: Det finns säkert någon paragraf om att universum bara skickar runt goda energier. Häxkraft och onda andar (ondar! nytt ord) är inte så populärt inom den här genren.

 4. 25 March, 2011 at 20:57 —

  Hihi. Texten i stycket “Vad kan jag få hjälp med egentligen?” påminner om nonsens från en sagogenrator (ett datorprogram som utgående från en uppsättning mallar slumpade fram parodisagor) jag stötte på för en massa år sedan. Kan inte låta bli att ge ett utdrag från en sådan saga:

  Sannerligen meddelade Wemdel uppgivet! Nu vet jag, påpekade Erian
  långsamt! Jag råkar ha med mig en dyrk! Låt se! Erian började klokt
  fiffla med dyrken, och vips var dörren öppen! […] Men glo, yttrade
  Erian med rätta! Plötsligt hördes en mystisk röst. “Hallå där! Jag är
  det trollande trollet, som inte tänker låta er passera!”

  Det skulle nog inte vara så svårt att skriva ett liknande program som slumpar ut new-age-parodier fyllda med ord som “frekvenser”, “energi”, “kvant-” mm. Fast vid närmare eftertanke är det kanske besvärligt att parodiera något som inte sällan lyckas vara sin egen parodi.

 5. 25 March, 2011 at 21:12 —

  @magnutron: Haha! Sjukt likt ju! Undrar fan om inte de flesta healingsidor använt sig av den där. Det kanske finns någon new age-variant.

 6. Elin
  16 January, 2012 at 20:59 —

  Hej! Läs boken “fältet” om ni verkligen är intresserade för den förklara i vetenskapliga termer allt ifrån “vi är ljus”, “universums helande kraft” och liknande. Dem har även gjort studier liknande dem ni eftersöker. Mycket intressant och svår, läsning! Tjing!

Leave a reply