Skepchick-ismSkepticism

Gick du på den lätta?

Jag har fått den stora äran att börja skriva här regelbundet och måste säga att jag är överlycklig över det. Jag är varken akademiker eller ett snille och kanske är det just därför jag känner att jag skulle kunna tillföra något till skeptikerrörelsen – jag har precis som många andra, flera gånger ”gått på den lätta”.

Jag har både döpt och konfirmerat mig, gått på buddistisk meditation och andats genom mitt tredje öga, shoppat diverse suspekta preparat i hälsokostaffärer, följt en holistisk detox, gått till ett medium, läst om mitt stjärntecken och till och med fått min nacke knäckt några gånger – saker som jag inte ens reflekterade över då men ser tillbaka på nu och känner mig smått dum över. Precis som för ”vanliga” människor handlade det inte om att jag var dum i huvudet eller led av tillfällig sinnesförvirring utan snarare att alternativmedicinen och flummet agerade utåt, sträckte ut sin hand och lockade med underverk – medan vetenskapen bara stod och tittade på.

Överallt i lättillgänglig media går det att läsa om just dessa metoder och de fantastiska saker som ska hända om man bara prövar dem. Inga källförteckningar, inga vetenskapliga redovisningar, bara berättelser som ska styrka att metoden fungerar. Och folk i allmänhet är verkligen suckers för snyftiga framgångshistorier så det är klart att man tror att akupunktur kommer att lösa varenda problem du har och att ett medium kommer kunna prata med dina döda släktingar. Det är i det tillfället jag önskar att vetenskapen och vi skeptiker hoppade fram från bakom ett hörn och skrek:

”GICK DU PÅ DEN LÄTTA?!”

När jag väl tog mig i kragen och började applicera den källkritik jag fick lära mig i skolan på Aftobladets hälsobilaga och tjejtidningarnas stora ”års-astron” kände jag mig hopplöst besviken på vetenskapen som inte på samma sätt försökt få människor att ta rätt beslut grundat på riktig fakta. Man kan inte tro att folk i allmänhet vet vad som är bäst för dem själv jämt när vi dagligen dränks i historier om idiotiska bantningsmetoder eller holistiska idéer för att sedan bara se på när människor förvillas av metoder som inte grundar sig på vetenskapliga bevis. Därför behövs en skeptisk rörelse som skapar ett öppet och lättillgängligt informationsflöde för oss ”vanliga” människor att använda, för att väga upp den mängd skräp som dagligen publiceras i allmän media.

Jag är jätteglad över att få börja skriva här på Skepchick – inte bara för att jag får möjligheten att beblanda mig med ett gäng otroligt smarta kvinnor, jag får också en chans att se till att åtminstone någon inte “går på den lätta”.

Previous post

Kvinnligt vs feminint företagande

Next post

Starka hanar och väna honor

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

2 Comments

 1. 20 March, 2011 at 13:43 —

  Välkommen till SkepchickSE, jättekul att ha dig med! 🙂

 2. 22 March, 2011 at 12:48 —

  Jag skulle aldrig nedvärdera någon som “gått på” dessa saker, jag förstår mycket väl att man gör det. Bedragare som dessa säljer i princip aldrig en produkt, utan en upplevelse eller känsla. Det kan finnas en produkt som ska leverera detta, men den är ju i regel bara båg och helt verkningslös.

  Svårigheten man har som skeptiker är den att man ska sälja motsatt känsla. Man ska trycka hål på det omotiverade hopp personen känner, eftersom det är just omotiverat, men detta ser inte offret med blida ögon på. Har man exempelvis blivit änkling så vill man tro att en himmel finns, och den som säger något annat blir fienden.

  Det ligger alla väldigt nära till hands att anamma det som låter och känns bra, och med tanke på vilken värld vi lever i ser de flesta realister att det är orimligt att så mycket är så bra bara för att vi vill det.

  Oavsett så kan du säkerligen erbjuda en alternativ syn på saker och ting på en sida som denna, och jag lovar att fortsätta läsa med intresse, trots att jag bara har en X-kromosom.

Leave a reply