GenusSkepchick-ism

Förklädda Historiska Kvinnor, del 1

Feminism har varit ett framträdande ämne inom skeptiker-rörelsen på senaste tiden och förutom  att SkepchickSE startade för en månad sedan, så har även Skeptikerpodden tagit upp ämnet i både avsnitt 42 och 43. Något som både blivit väldigt uppmärksammat och uppmuntrat. I tisdags den 8/3 var det även den internationella kvinnodagen vilket sammanföll i år med internationella pannkaksdagen, eller ”fettisdagen”. Mardi Gras som det även kallas, är sista dagen innan fastan då kristna äter som grisar för att sedan svälta sig själva i sju veckor efteråt. Lika bra att poängtera ironin att en dag med ”fettis” sammanfaller på kvinnodagen, innan någon annan gör det. Så haha, nu är det avklarat. Tillbaka till kvinnodagen.

I år firades 100 år av en internationell kamp för kvinnor att ha lika rättigheter som män och på flera ställen jorden runt gjordes detta med att samlas på broar. För en bro kan säga så mycket om kvinnor och deras kamp mot… Båtar? Broar? Erhm… O.o

Det blev i alla fall medieuppmärksammat och broevenemanget genomfördes för första gången förra året med 20.000 globalt medverkande. Visst är det bra att kvinnofrågor uppmärksammas och visst kan vi ställa oss på broar om det nu känns rätt. Suffragetterna som startade kvinnorörelsen för lika rösträtt ska firas och kommas ihåg likaså ska man uppmärksamma pågående orättvisor världen över.

Men innan kvinnor erhöll rätten att rösta eller ha på sig manliga byxor, så fanns det kvinnor i historien som har gått emot strömmen. Antingen genom förklädnad tagit sig en plats bland männen eller genom erhålla så pass respekt att de fastställde ledarroller, sitt kön till trotts. Dessa kvinnor finner jag väldigt intressanta och det började när jag läste boken om Påven Johanna. Vare sig det är sant eller inte att en kvinna förklädde sig som man, blev präst och tillslut påve, så är det idén som fångade mig. Det måste ju funnits massor av förklädda kvinnor genom tiderna som genom sin förklädnad uppfyllt drömmar om utbildning och äventyr. Detta sammanfaller perfekt med det stora historiska intresse jag har och jag finner mig ibland fundersam framför en historisk tavla där det manliga motivet ser någorlunda feminint ut. Hur många, och i så fall vilka, historiska figurer fanns det som kanske höll inne med en så pass stor hemlighet?

En sådan teori har formats kring den doktor som utförde det första lyckade kejsarsnittet i Sydafrika 1826, där både barn och modern överlevde. Enligt sägnen begärde han ingen betalning utom att barnet bli namngivet efter honom. När Dr James Barry senare dog upptäcktes hemligheten utav en tjänsteflicka som förberedde kroppen för begravning. Senare forskning har jämfört handskriften från brev skrivna av Dr Barry med brev skrivna utav en ung kvinna och därav fastställt att doktorn egentligen vara född som Margaret Ann Bulkley. Skulle detta vara sant så var hon den första engelskfödda kvinnan att erhålla utskänkningstillstånd som doktor.

 

Jag tänker göra en liten bloggserie i ämnet Förklädda Historiska Kvinnor och det finns många intressanta kvinnor att skriva om. Finns det någon specifik ni vill läsa mer om får ni gärna höra av er via vårt kontaktformulär.

Till sist, en bild på en semla som ett extra mumsigt avslut… ^^
…för även en ateist kan fira fettisdagen!

Previous post

Kvällspressvetenskap

Next post

Skeptiska snabbisar 12/3

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

4 Comments

  1. 12 March, 2011 at 12:51 —

    Kul serie detta ska bli, ser fram emot nästa del!

    En person du skulle kunna ta upp är drottning Kristina. Hon var väl i och för sig inte förklädd, men hon uppfostrades till pojke och så. Tycker jag är intressant!

  2. 13 March, 2011 at 00:11 —

    Åååh så intressant! Längtar som en galning till nästa del.

  3. […] Förklädda Historiska Kvinnor, del 1. Print PDF […]

  4. […] Förklädda Historiska kvinnor del 1 Förklädda Historiska kvinnor del 2 Print PDF […]

Leave a reply