ParanormaltPseudovetenskapSkepchick-ism

Kvällspressvetenskap

Det är en liten rosa hjärtformad magnet, inte större än en femkrona. Den sitter snyggt placerad på troskanten av en smal modell, precis som en accessoar. Den botar alla pms-relaterade symptom – ömma bröst, finnar, svullen mage, humörsvägningar. Ett litet mirakel, en räddning för kvinnor som lider av pms, tack vare magnetismen i den lilla hjärtformade magneten.

Denna reklam hittade jag i en Cosmopolitantidning. För mig som skeptiker suckade jag bara högt och vände blad. Jag orkade inte ens läsa referenserna för att denna kylskåpsmagnet skulle fungera enligt tillverkaren. Som många nog känner till är tjejtidningar fulla av pseudovetenskaplighet och lätt gripna antaganden utan vetenskaplig grund, och framför allt – det obligatoriska horoskopet. Vill man veta vilken färg man ska ha på nagellacket i vår, vilka skor som är helt rätt för säsongen eller tips på hur man fixar en risig hårdag så är detta en mycket säker källa. Men när det kommer till fakta om något annat än mode och utseende så finns det inte mycket att hämta här.

Jag har tidigare accepterat att Aftonbladet sprider skräckpropaganda om bantning, tånagelskådning, sömnsvårigheter och medicinska tillstånd och att tjejtidningar är fulla av idiotiska antaganden och totalt saknar källkritik. Jag har liksom känt att människor borde förstå att detta inte är verkligheten, att gå till doktorn om de är sjuka och inte beblanda sig med alternativmedicin eller New Age-flum. Fram tills nu.

Jag började diskutera den hjärtformade “mirakelmagneten” med en kvinna i min närhet som jag anser vara smart och välbildad – jag suckade över hur någon skulle kunna gå på något sådant och den avsaknade självinsikten tjejtidningar har när det kan tillåta pseudovetenskap en reklamplats. Vad som förvånade mig var att denna smarta och välbildade kvinna svarade mig med “Men hur vet du att den inte funkar?”

Efter detta följde en diskussion om magnetism följt av akupunktur, s.k. hälsokost, alternativmedicin och lavasand där det blev mycket uppenbart att hon svalt detta med hull och hår. Hon till och med ifrågasatte vetenskapen och drog fram det känslomässiga argumentet “Men jag har hört från vänner som prövat det och det har hjälpt dem jättemycket!”

Jag har börjat ifrågasätta tjejtidningar och kvällspressen vara eller inte vara i deras syn på vetenskap. Tidigare har jag sett dem som rekreation, en tillflyktsort när man faktiskt bara vill läsa korta texter om ytligheter – inte en vetenskaplig sanningsbibel. Men nu inser jag att människor i stor utsträckning faktisk ser dessa som en pålitlig källa trots avsaknaden av referenser till vad som skrivs och istället faller för den känslomässiga aspekten, gråtmilda historier om hur alternativmedicinen verkligen hjälpte mot cancern eller den förändrande kosthållningen som räddade en son. Hur man än lägger fram vetenskap så är det alltid personliga historier som smäller högst och då spelar det ingen roll om man blivit kvitt pms-relaterade problem genom att gå till doktorn eller satt en magnet på troskanten.

I efterföljande numret av Cosmopolitan hade redaktionen tänkt till – alternativt fått ett drös klagomål på att de sålt en reklamplats åt en hjärtformad magnet med tvivelaktig verkan – de lät 3 tjejer testa magneten och ge sitt utlåtande. För en funkade den inte alls, för den andra funkade den delvis och för den tredje funkade den hur bra som helst (ja, äktheten av detta utfall kan definitift ifrågasättas). Helst av allt hade jag velat se en vetenskaplig artikel som förklarade magnetism och annat mumbojumbo som används för att minska pms-problem följt av en uppmaning att göra det rationella, gå till doktorn, om besvären är för stora. Men man gör det som är lättast för människor i allmänhet att läsa och ta till sig – låter andra berätta om sina egna erfarenheter. Jag antar att det alltid är något.

Gällande den smarta och välbildade kvinnan får jag helt enkelt göra samma sak. Ge henne gråtmilda historier om hur vetenskapen gjort människors liv bättre, friskare, lättare och mindre pmsiga tills hon på eget bevåg tänker rationellt kring kvällspressens så kallade ”vetenskap”. Jag önskar att källkritik och kritiskt tänkande föll naturligt för alla, men fram tills den dagen då det blir ett ämne i den svenska skolan får vetenskapen och skeptiker helt enkelt lägga fram det vi vet på samma sätt som Aftonbladet eller Cosmopolitan gör – med känslomässiga argument och framgångshistorier. Men istället för trendiga skor och nagellack, en rejäl källförteckning och referenslista. Vill folk sen fortsätta att sticka sig med nålar på ologiska ställen, klä sig i kylskåpsmagneter och äta lavasand till frukost hoppas jag att evolutionen tillslut tar hand om dem.

Previous post

Louis Vuitton + Darfur forever

Next post

Förklädda Historiska Kvinnor, del 1

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

5 Comments

 1. 10 March, 2011 at 17:43 —

  Visst är det märkligt! Man vill ju inte tro att det finns människor som tror på det som står i de här tidningarna men riktigt så bra är det nog inte. Varför antas det att tjejer är dumma i huvudet och oförmögna att tänka kritiskt. Vad härligt det vore med en tidning MED snygga kläder och smink (lite yta kan vara kul) men UTAN horoskop och hittepå snack om kemin i någon ny mirakelkräm.

 2. 10 March, 2011 at 22:40 —

  @Erika: Vi kanske borde göra ett “skepchic”-inslag här på bloggen. Mode för skeptiker, nördar och annat löst folk…

 3. 11 March, 2011 at 10:18 —

  @Felicia: Låter som en bra idé faktiskt. Mary har rätt bra koll på sådant, del av hennes jobb. Men får jag slänga in “Månadens Helikopter” då för att väga upp med lite tekniknerderi? hihi (=^.^=)

 4. 11 March, 2011 at 11:25 —

  Jag hoppas ni skämtar angående modedel på Skepchic (svårt att avläsa humor så här).

 5. 12 March, 2011 at 23:59 —

  Välskrivet inlägg med många poänger. Varför skulle inte vetenskapen ha en plats i tjejtidningar egentligen? Det behöver ju inte vara långa vetenskapliga rapporter, man kan ha samma format på artiklarna. Med den skillnaden att man väljer att skriva om sånt som funkar istället för sånt som inte funkar. Det finns faktiskt mycket häftigt därute som bevisligen gör nytta, varför inte pusha för det istället för kristallhealing och rotmosrensning av chakran?

Leave a reply