Alternativmedicin

Vilka ljushuvuden!

Vi skeptiker brukar uppmana människor att ha en kritisk syn på alternativmediciner. Jag vill därför informera om en ”behandling” som jag inte hade hört talas om tidigare. Det handlar om öronljus.

Det fungerar så att man ligger på sidan med en kudde eller filt under huvudet, tar ett ihåligt koniskt ljus som stöpts i bivax och stoppar detta i örat. Det sägs att ljuset då skapar ett undertyck som suger ut både öronvax och dåliga energier samt de vibrationer som ljuslågan skapar ger en massageeffekt på örontrumman. Helst ska detta utföras av en annan person och med ett skydd mellan ljuset och örat.

Öronljusbehandling

Hopi

Denna behandling kallas även för Thermo Auricular Therapy eller Hopi-ljus, efter den Indianstam de påstår använt dessa ljus i tusentals år. Känns det sistnämnda argumentet igen? Det är en vanlig taktik att dra till med ”detta har används i tusentals år så därför måste det vara sant”, speciellt när det gäller akupunktur men även för den tvåhundraåriga Homeopati-”medicinen”. Vad gäller Hopiindianerna själva så tar de bestämt avstånd från detta och Vanessa Charles, informatör för the Hopi Tribal Council, har sagt att öronljus:

“is not and has never been a practice conducted by the Hopi tribe or the Hopi people”.

Enligt oronljus.org ska alltså en behandling vara bra för:

 • Rengöring av hörselgångarna
 • Lindring och avslappning
 • Vaxproppar
 • Kroniska öroninflammationer
 • Hörselnedsättning
 • Lock för öronen
 • Tinnitus / öronsusningar
 • Klåda, irritationer, eksem i öron och bihålor
 • Tryckreglerar vid huvudvärk, migrän och bihålor

De lovar alltså rätt mycket på deras hemsida samtidigt som de på startsidan tar upp en del av den kritik som riktas mot öronljusbehandlingar. Rätt smart taktik då det får dem att framstå lite mer seriösa för det otränade skeptiska ögat. De avslutar med att skriva:

”Vi säger att öronljus fungerar!”

Så vad är det då som gör att öronljus är olagliga i både USA och Kanada? Först och främst så finns det inga vetenskapliga bevis alls på att detta skulle fungera. Dessutom är det farligt och orsakar brännskador och infektioner, samt skador där ljusvaxet blockerat öronkanalen och även punkterat örontrumman. Så tänk efter innan ni bokar ett besök hos Hags MassageTerapi & Spa och slänger ut 350 kr på en behandling (eller provar på det själv i hemmets trygga vrå genom att beställa det på nätet). Dessutom kan man på Hags MassageTerapi & Spa’s hemsida även välja bland sådana behandlingar som Akupunktur, Zonterapi och Andlig konsultation (det sistnämnda gäller både för människor OCH djur och går på mellan 700-1000 kr).

Som sagt, det finns många alternativbehandlingar att välja på och ibland kan det vara svårt att avgöra vilka som fungerar eller inte, speciellt när BBC i England har artiklar som denna. Men vårt råd här på SkepchickSE är att läsa på, ställa frågor och använda kritiskt tänkande. Så slipper ni en dag stå där med bivax i ett tilltäppt, brännskadat öra.

Previous post

Skeptiska snabbisar 24/2

Next post

Logik, heuristik och felslut: Conjunction fallacy

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

6 Comments

 1. 25 February, 2011 at 18:33 —

  Det finns så mycket knasigheter i den alternativmedicinska världen.

  De vetenskapliga beläggen (eller i de flesta fall bristen på belägg alternativt belägg för att de inte fungerar) för effekten hos öronljus och många, många andra alternativmedicinska behandlingar avhandlas på ett ypperligt sätt i boken “Salvekvick och kvacksalveri” av Simon Singh och Edzard Ernst. (“Trick or Treatment?” är originalutgåvans titel.)

 2. 25 February, 2011 at 19:35 —

  Haha, öronljus? Skrattar så jag har ont i magen (eller så är det träningsvärken) 😀

 3. 25 February, 2011 at 21:16 —

  Testade dessa ljus för några år sedan, i ett öra, mest på skoj. Naturligtvis funkade det inte alls, och det lät mest konstigt under hela “behandlingen”.

 4. 26 February, 2011 at 11:33 —

  @magnutron: Jag har den hemma men inte hunnit läsa den än. Ser fram emot det. ^^
  @davbjo: Intressant att du testat, att få lite inside information. ^^

 5. 26 February, 2011 at 12:25 —

  @kaylee: Kuren kom varmt rekommenderad av några bekanta, så det var lika bra att testa, då jag har väldigt lätt för att få stopp i öronen.

  Det enda som händer är att man hör väldigt högt att det är något som brinner, typ att det knastrar och sprakar, man känner inget tryck i örat eller något sådant. Kan dock tänka mig att själva ljudet lurar många till att tro att något faktiskt händer, men att det alstras ljud när man ansluter ett brinnande rör till örat torde väl vara föga förvånande.

  Numera spolar jag öronen och använder Revaxör istället, har visat sig mer effektivt. Kan flika in att jag “konfronterade” personerna som rekommenderade dessa rör, och vi kom fram till att effekten de upplevt inte heller faktiskt var speciellt imponerande.

 6. 28 February, 2011 at 10:51 —

  Kanadas hälsoministerium(?) avråder konstigt nog från denna mirakelkur:
  http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/med/ear-oreille-eng.php
  “The authors of the report, all of whom were medical doctors, conducted a survey of 122 ear specialists. They found 21 cases of serious injury caused by ear candling. In six of these cases, patients temporarily lost their hearing. Other problems reported among the group included:
  -Thirteen cases of burns
  -Seven cases where the wax from the candle had blocked the ear canal
  -One case of a punctured ear drum”

Leave a reply