AlternativmedicinSkepticism

Den ärliga honungsmånglerskan

Om det nu skulle vara någon som missat det så är jag biodlare. Ja, biodlare. Nej, det är inte en bisyssla, och jag är inte bara där som ett bihang till min far, jag är faktiskt yrkeskvinna. Men det blir förstås en del biprodukter utöver honungen, och visst kan man få bidrag. Blah blah blah bisexuell. Så, med de mest uppenbara ordvitsarna ur vägen, kan vi fokusera lite nu?*

Det kan tyckas att bin är lite off topic på en skeptikerblogg, men faktum är att det finns mycket att prata om som är högst relevant. Dels är biodlare inte mer rationella än folk i gemen, dels är våra kunder ibland rent hiskligt lättlurade. Därav mitt problem som rationell biodlare och skeptisk  honungsförsäljare: Jag är patologiskt ärlig.

Kund smakar honung. Kund blir glad och köper honung. Win-win!

Ta till exempel min med eterisk olja smaksatta produkt “Honung smaksatt med pepparmynta”. Den består alltså av ren honung med typ tre droppar pepparmyntsolja per kilo; mer behövs inte för att honungen ska dofta och smaka mint. Jag får inte sällan frågan om den är “bra mot förkylning”.

“Njaee,” svarar jag, “Den är väl bra såtillvida att den smakar gott så man blir glad, och då mår man ju bättre.” (Ja, det händer att jag använder ordet “såtillvida” i tal.) “Det är klart att pepparmyntan gör att honungen smakar friskt så att det blir lite halstablettsfeeling över det hela, men varken oljan eller honungen har några magiska egenskaper mot virus.”

Pollen

Färskt pollen smakar gott men gör ingen nytta. Torkat pollen smakar inte ens gott.

Annat som hänt mig är att folk kommer och frågar efter pollen. Detta köps vanligen torkat på burk till hiskliga kilopriser och vi har faktiskt funderat på att sälja det själva. Pollen är binas proteinkälla, används som kosttillskott och sägs ha fantastiska egenskaper. Men jag har läst på och insett att jag aldrig kommer att kunna sälja det. Människor kan nämligen inte bryta ned pollenkornens cellulosaskal – det du äter går rakt igenom tarmen och kommer oskatt ut i andra änden. Bin kan inte heller bryta ned cellulosa utan fermenterar pollenet med mjölksyrabakterier, och DET pollenet skulle vi också kunna äta (det säljs under namnet “bibröd”, förmodligen till ännu hiskligare kilopriser). Men så vitt jag vet finns inga vetenskapliga studier som stödjer idén om pollen som the be all, end all of kosttillskott.

Så när folk frågar mig efter pollen, eller påstår att man aldrig blir förkyld om man bara dricker honungsvatten varje dag, tvingar sig folkbildaren i mig fram för att tala om för dem hur det faktiskt ligger till. Konstigt nog får jag fortfarande rätt mycket sålt. För det är klart att jag förmodligen skulle sälja ännu mer om jag bedyrade att honung botar både det ena och det andra, som vissa somliga. Det är ett under att jag har några kunder alls, egentligen. Jag måste vara en alldeles fantastisk säljare, frånsett den där förbannade ärligheten då!

(Ett annat sätt som jag kombinerar honungsförsäljningen med folkbildningsverksamhet är att vår logo är en anatomiskt korrekt bild på ett bi. Detta trots att jag inser att en del får äckelkänslor av insekter, vilket jag antar är anledningen till att de flesta väljer att ha gulliga tecknade figurer på sina burkar. Jag vägrar! Jag vill att barn ska kunna känna igen ett bi när de ser ett! Dessutom är bin faktiskt gulliga som de är! Sådetså!!!)

Sedan har honung faktiskt en och annan medicinskt relevant egenskap. Den innehåller bakteriedödande enzymer, till exempel, och om man spär ut den bildas så småningom väteperoxid, så den fungerar utmärkt i sårvård. Men jag vägrar använda något i min marknadsföring innan det finns ordentliga studier att stödja sig på.

*) Hur räknar man hur många bin det är i en kupa? Med binära tal.

Previous post

Skeptiska snabbisar 20/2

Next post

Låt oss tillbedja kossan

Felicia

Felicia

12 Comments

 1. 20 February, 2011 at 16:50 —

  haha binära tal! lol
  Förbaskat intressant inlägg och jag ser fram emot att läsa MYCKET mer om bin från vår ärliga honungsmånglerska! ^^

 2. 20 February, 2011 at 18:27 —

  Det glädjer mig att du kan sälja dina produkter ärligt och att det samtidigt går bra för dig. Allt för ofta känns det som “den fria marknaden” främjar de som utnyttjar efterfrågan av woo-woo istället för att utbilda sina kunder.

  Även detta ger en hopp: http://imsoevil.com/2010/05/14/vad-svarade-apoteken-om-homeopatiska-preparat/

 3. 20 February, 2011 at 21:11 —

  Ja, skitbra inlägg. Jag vill säga att man i längden vinner på att vara ärlig, men rent pengamässigt vet jag inte om det stämmer. Däremot kan man sova gott och vara stolt över sig själv och sin verksamhet och det är värt mer än de eventuella extrapengarna man skulle kunna tjänat med hjälp av lite ljug.

 4. 20 February, 2011 at 21:18 —

  PS. “Honungsmånglerska” är ett fruktansvärt bra ord. DS

 5. 21 February, 2011 at 00:02 —

  Honungsmånglerska låter som en äldre skönskrivning av betald danspartner. Kanske är det något man läser i en Fredrika Bremer-skildring: “Honungsmånglerskorna betala inga skatter, vinna mycket penningar och roa sig sins emellan med samkväm och musik.”

  Jag älskar för övrigt anatomiskt korrekta insektsbilder och min skrivbordsbakgrund var länge någon typ av stekel.

 6. 21 February, 2011 at 11:48 —

  @charmkvark: Jag har turen att arbeta med en produkt som säljer sig själv. Svenska biodlare klarar inte att leverera till mer än en tredjedel av den svenska honungskonsumtionen, så svensk honung är väldigt lätt att sälja. Då behöver man inte ljuga för att få sälja.

  @hekkonen: Hahaha, precis så är det att vara honungsmånglerska… Och det finns så många vackra steklar! Själv försöker jag då och då övertyga folk om att getingar är otroligt vackra, det går sådär… Det är lättare att sälja in bin som gulliga.

 7. 21 February, 2011 at 12:31 —

  […] – Skepchic.se är ett gäng tjejer och en kille som skriver om skepticismrelaterade saker och en blogg jag upptäckte nyligen. Klart läsvärt och personligt skrivet. Bla uppskattade jag Felicias post om bi. […]

 8. 21 February, 2011 at 12:45 —

  Jag har skickat dig länken tidigare, men jag tycker den är så cool.
  Hårdrocksgitarrist och bioodlaren Steve Vai.
  Se först på musik klippet.

  Och sedan på samme man som biodlare snacka om bisyssla.

 9. 21 February, 2011 at 22:18 —

  Juste! Kände till Steve Vai sedan innan men visste inte att han dessutom var biodlare!

 10. 28 February, 2011 at 05:13 —

  […] uppenbar anledning för någon, allra minst mig själv – så tycker jag ni skall läsa det här inlägget om den ärliga honungsmånglerskan (Do it, i kommentarerna finns en länk till Steve Vai och hans favorithobby – […]

 11. 2 March, 2011 at 15:06 —

  […] lockar till sig biodlartanterna? Det finns en massa stålar att tjäna på det här (även om man inte ljuger), fattar inte männen det? Helt uppenbart var att det inte var förtjänstmöjligheterna som lockat […]

 12. […] inte vara någon större industri om man jämför med t.ex. homeopati eller kiropraktik, men av naturliga skäl intresserar jag mig för honungsbaserade kosttillskott och de påståenden som ofta görs om […]

Leave a reply