Livsåskådning & ReligionSkepticism

Humanism > skepticism

Jag misstänker att många kommer att missuppfatta titeln på denna bloggpost. Större än-tecknet har ju kommit att betyda “bättre än” i dagligt tal. Eller skrift… Ja ni fattar. Men i det här fallet menar jag faktiskt precis vad jag skriver. Humanism är ett större begrepp än skepticism.

Jag har under en stor del av mitt vuxna liv kallat mig för humanist, och även varit aktiv inom rörelsen. Jag har bloggat, åkt på konferenser, jobbat för Humanisterna och nu för Unga Humanister. Den skeptiska rörelsen har jag varit medveten om och uppskattat men inte egentligen lagt mig i, eftersom jag redan var upptagen. Jag har en tendens att satsa rätt hårt när jag blir intresserad av något så jag har lärt mig att begränsa mig. Men sedan insåg jag det som det här inlägget handlar om: humanism utan skepticism är ingen bra humanism.

Humanism är en livsåskådning. Det innebär att man när man identifierar sig som humanist omedelbart beskriver inte bara vad man tror är sant utan även vad man tror är moraliskt riktigt. Skepticism å andra sidan är (som jag ser det, åtminstone) en metod eller ett förhållningssätt till hur man tar reda på vad som är sant eller inte, men innehåller inga etiska eller moraliska ställningstaganden. En massmördare eller våldtäktsman kan vara skeptiker, men hen kan inte vara humanist. Men hur är det med humanister? Är alla humanister skeptiker?

Tyvärr inte. Jag tror – dvs jag har endast anektdotiska belägg – att det finns en ganska betydande skara självidentifierade humanister som inte kan kallas skeptiker. Det vill säga, de delar min moral och de håller med mig i sakfrågor, men det senare gör de av fel anledning.

Ja, fel.

Jag tycker nämligen att ett kritiskt förhållningssätt bör vara en absolut central del av humanismen som livsåskådning. Och av de olika humanistiska manifesten att döma ÄR det det, även om man inte uttrycker sig i termer av skepticism och kritiskt tänkande utan snarare vetenskaplig naturalism. Men hur många humanister har både läst och tillämpat dem?

Det är förmodligen bristen på kritiskt tänkande som gör att man ibland stöter ihop med humanister vars religionskritik är synnerligen onyanserad. Och med den deras syn på exempelvis invandrare från muslimska kulturer. De förstår inte att “religioner är ju helt uppenbart fel” inte är ett argument mot att tro på dem, och att det inte innebär att alla religiösa är dumma i huvudet. Till er som stött på dessa människor vill jag bara säga: FÖRLÅT!

UngHum+Skepticism=Sant

Förlåt att vi andra inte varit tillräckligt tydliga med att humanism inte bara handlar om VAD man tänker utan även HUR och VARFÖR. Förlåt att vi är för sena med att banna de i de egna leden som missförstått vad vi står för – när man ständigt måste skydda sig från attacker utifrån är det svårt att ägna sig åt intern kritik.

Jag kan inte säga hur det ligger till i Humanisterna, men i Unga Humanister lovar jag att vi arbetar hårt med att premiera ett kritiskt och ödmjukt förhållningssätt. Det ska vara självklart för unga humanister att även vara skeptiker!

Previous post

Scientologtest i rekrytering

Next post

Skepticism är sexigt

Felicia

Felicia

9 Comments

 1. 15 February, 2011 at 20:05 —

  Intressant inlägg. Kul att skepchick har fått en svensk sida!

  Jag håller med om att vetenskaplig skepticism eller kritiskt förhållningssätt eller vad man nu vill kalla det borde ligga till grund för de ställningstaganden som man fattar som humanist. Men notationen du använder, humanism > skepticism, ser inte bra ut – även om jag förstår vad du menar. Om jag skulle beskriva det med matematiska begrepp skulle jag gå med mängdläran. A ⊃ B, humanism ⊃ skepticism, skulle då betyda att humanism innehåller skepticism eller att skepticism är en betydande delmängd av humanismen. Voila, skeptiker som inte känner sig som humanister behöver inte känna sig förminskade.

  • 15 February, 2011 at 20:38 —

   Fast jag tycker nog det är bättre rent skrivtekniskt att använda sig av ett tecken som vanligt fölk förstår. Hade hon skrivit de där ostbågarna du använder dig av hade i alla fall jag inte hängt med. Större än/mindre än lärde jag mig dock i mellanstadiet (obs, ej skryt).

  • 16 February, 2011 at 08:26 —

   Tecknet i sig är ju inte fel, vilket Felicia också konstaterar i det att Humanism = Skepticism + X. Såvida inte X = 0 så blir det ju oundvikligen sant, och X är inte lika med 0.

   Om någon mot förmodan läser rubriken, för att sedan strunta i att läsa ens första stycket i inlägget, kan denne naturligtvis i teorin känna sig nedvärderad, men den risken är nog ganska minimal.

 2. 15 February, 2011 at 20:48 —

  Fast man ska ju inte vara inkorrekt bara för att folk inte kommer kunna förstå det man egentligen menar. Nu förstår man ju i för sig vad Felicia menar med sin titel efter att man läst hennes text men ett alternativ hade ju kunna vara att hon använde sig av “ostbågarna” och istället bytte ut hela sitt första stycke till en förklaring av vad ostbågarna betyder och då har vi alla lärt oss lite mängdlära på köpet. 🙂

  Bra inlägg för övrigt!

 3. 15 February, 2011 at 21:08 —

  Sen KAN det ju ha varit så att jag valde min rubrik för att få folk att höja på ögonbrynen, inte för att säga någonting viktigt. Det viktiga säger jag i texten. 😉

 4. 15 February, 2011 at 21:28 —

  nu blev jag suger på ostbågar

  • 15 February, 2011 at 21:33 —

   sugen*

   Varför kan man inte ändra i sina inlägg? När jag tryckte på Edit-knappen står det “You do not have permission to edit this comment”

 5. 16 February, 2011 at 14:53 —

  Samma fråga ställdes som en röstningsfråga på Humanistpodden. Resultatet är ganska intressant faktiskt. https://humanistpodden.wordpress.com/2010/11/21/humanist-och-skeptiker/

  • 16 February, 2011 at 15:14 —

   Mycket intressant! Jag kan inte ens svara på frågan. Eller rättare sagt, jag har väl egentligen redan gjort det — mitt svar är “ja”, man KAN vara humanist utan att vara skeptiker, men då är man ingen bra humanist. Eftersom den kvalifikationen inte finns med i omröstningen kan jag inte rösta. 😉

Leave a reply